Terug naar overzicht

Avansonderzoek: meeste bier niet glutenvrij

Gluten is een graaneiwit dat onder andere voorkomt in tarwe, rogge, gerst en haver. Glutenovergevoeligheid of –intolerantie, coeliakie genoemd, is een veel voorkomende darmziekte. Naar schatting één op de honderd Nederlanders lijdt aan coeliakie.

‘Voor mensen met coeliakie is het vaak een uitdaging om uit te vinden of voedsel al dan niet gluten bevat. Het verschil zit hem in de details. Zo mogen coeliakiepatiënten wel gewone chips, maar geen paprika chips eten. Dat komt omdat het paprika-extract aan de chips wordt geplakt met gluten,’ legde docent Martie Verschuren van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM) uit in een eerder artikel van Punt.

Bekende biermerken

Studenten van de ATGM hebben drie bekende biermerken, een lokaal bier, een witbier en een bier dat het predicaat glutenvrij draagt getest. Uit deze analyse blijkt dat het witbier zeer hoge concentraties gluten bevat en dus volstrekt ongeschikt is voor consumptie door coeliakiepatiënten. In drie van de vier overige biersoorten was de glutenconcentratie ook hoger dan de voor coeliakiepatiënten toegestane norm, 20 ppm (parts per miljoen). Het geteste glutenvrije bier bleek een concentratie gluten van minder dan 10 ppm te bevatten en is daarmee wél geschikt voor coeliakiepatiënten.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) ziet met het onderzoek van Avans haar stelling onderbouwt dat alleen bier met het predicaat ‘glutenvrij’ veilig is voor haar leden.

Bij het testen van de biertjes is ook een nieuwe testmethode vergeleken met de standaardtestmethode. Bij één biersoort is een te hoge concentratie gluten gemeten volgens de nieuwe testmethode, 35 ppm, terwijl de standaard testmethode maar 8 ppm aangaf. Volgens de Europese verordening kan een voedingsmiddel of drank gelabeld worden als glutenvrij als dit product niet meer dan 20 ppm eindproduct bevat. Daarom mag dit bier nu als glutenvrij beschouwd worden, terwijl dit volgens de onderzoekers de ATGM en het Celiac Disease Consortium mogelijk niet terecht is. 

Gouden standaard

Mede op basis van dit onderzoek zal de NCV zich samen met de andere Europese patiëntenorganisaties inzetten voor gebruik van nieuwe, betere testen waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende voedingsproducten. ‘Gebleken is dat de huidige gouden standaard niet voldoet. Een strikt glutenvrij dieet is de enige medische behandeling voor mensen met coeliakie, dan moet de meetmethode wel betrouwbaar zijn’, aldus NCV-directeur Bianca Rootsaert in een persbericht.  [AR]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Afstuderen op bier 20-01-2011

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?