Terug naar overzicht

Nieuwe Lovensdijkstraat deels ondergronds

De witte gevel komt tegen de huidige bakstenen buitenmuren aan. Daarnaast krijgen alle gebouwen groene accenten, worden de parkeerplaatsen verzonken en komen er de nodige planten en bomen. Daarmee sluit het ontwerp goed aan bij de plannen van de gemeente Breda. Die heeft voor de Claudius Prinsenlaan, waar de gebouwen eveneens aan grenzen, namelijk een duurzame uitstraling in gedachten.

Rommel

Daarnaast wil Avans alle ‘rommel’ op het terrein opruimen volgens Ton Vissers van de Diensteenheid ICT en Facilitaire diensten: ‘Straks staan er nog drie gebouwen: 61, de Villa (lees: ATGM-hal) en 63. Alle kleine gebouwtjes zoals het plofhok, de noodlokalen en de verbindingsgangen tussen de drie gebouwen verdwijnen.’

Ondergronds

Meest in het oog springend, op de tekeningen althans, is het souterrain. Waar studenten nu nog boven de grond van 61 naar de Villa kunnen lopen, komen deze gangen in de toekomst ondergronds te liggen. De huidige verbindingsgangen worden vervangen door het zogenoemde groene hart, een parkje tussen de drie gebouwen.

In het voorlopige ontwerp ontbreekt overigens een ondergrondse verbinding tussen 63 en de twee overige gebouwen. Een bewuste keuze, aldus Vissers: ‘Zo’n verbinding kost al gauw een miljoen euro extra. Maar nog belangrijker: nu groeit het aantal studenten nog ieder jaar. Mocht dat in de toekomst afnemen en Avans heel ruim in haar jas zitten, dan kan gebouw 63 worden verkocht.’

Noodgebouwen

Het prijskaartje van de verbouwing aan de Lovensdijkstraat bedraagt in totaal 36,2 miljoen euro. Daarin zitten ook de kosten van tijdelijke huisvesting. Tijdens de verbouwing komen er waarschijnlijk noodgebouwen op het parkeerterrein van de Koninklijke Militaire Academie. Grote kans bovendien dat het gaat om de noodlokalen die nu nog in Den Bosch staan. Die moeten daar in 2013 verdwijnen, omdat de vergunning afloopt. [CT]

Kijk in het dossier Lovensdijkstraat voor meer artikelen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?