Terug naar overzicht

Veiliger gevoel door twitterende wijkagent?

Smulders is docent Taal en Communicatie aan de JHS. Al langer loopt ze met het idee rond om te gaan promoveren. Sinds januari is ze echt aan de slag. ‘Onder andere door vrienden die bij de politie werken, heb ik veel interesse in de politie-organisatie. Veel mensen hebben hun mening klaar over de politie, terwijl ze in werkelijkheid vaak geen idee hebben wat agenten zoal doen.’

Midden- en West-Brabant

De JHS-docent richt zich in haar onderzoek op de Twitter-volgers van een wijkagent. ‘Die vraag ik een enquête in te vullen over hun gevoel van veiligheid.’ Het onderzoek richt zich (voorlopig) alleen op de politieregio Midden- en West-Brabant. ‘Die regio zit nu net in de fase dat iedere wijkagent verplicht moet gaan twitteren. Voor mij dus een perfect moment om aan te haken.’

‘De agenten schrijven over alles wat ze doen en tegenkomen in hun wijk’, legt Smulders uit. ‘Waar ik heel nieuwsgierig naar ben, is of mensen zich hierdoor veiliger voelen, doordat ze op de hoogte zijn en zien welke problemen de wijkagent oplost. Of juist onveiliger, doordat ze opeens allemaal zaken te weten komen, die ze anders niet zouden weten: wat niet weet, wat niet deert.’

Het is nog niet in alle politieregio's beleid dat wijkagenten moeten twitteren. ‘Twitter gaat ook geen andere communicatiemiddelen vervangen. Het is een extra middel om burgers te bereiken en met ze in contact te komen. Het is laagdrempelig en makkelijk. Maar oudere mensen bereik je er natuurlijk nauwelijks mee’, zegt Smulders.

Razendsnelle ontwikkeling

In Wilbert Spooren, hoogleraar aan de Vrije Universiteit, vond de JHS-docent een promotor. Avanslector Emile Kolthoff is haar co-promotor. ‘Wilbert Spooren is hoogleraar Taal en Communicatie en Emile is lector Veiligheid, Openbare Orde en Recht. Een goede combinatie.’

In 2016 hoopt Smulders gepromoveerd te zijn op het onderwerp. ‘Maar tussentijds ga ik zeker al artikelen publiceren en deelresultaten naar buiten brengen. Hoe Twitter wordt gebruikt, ontwikkelt zich razendsnel, dus ik wil niet over vier jaar een achterhaald onderzoek publiceren.’ [LJ]

Woon jij in de regio Midden- en West-Brabant en volg jij jouw wijkagent op Twitter? Vul dan hier de enquête in!

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?