Terug naar overzicht

Debat en verbroedering op studiereis Finland

Uit nog zes andere landen kwamen afvaardigingen studenten voor het zogenaamde Erasmus Intensive Programme, een kort studieprogramma van EU-geld. Deze editie vond plaats in Oulu, een stad in het westen van Finland. ‘We hebben twee superweken gehad’, vertelt Kim Mouthaan, vierdejaars HBO-Rechten in Tilburg. ‘De andere studenten kwamen uit België, Duitsland, Spanje, Hongarije, Litouwen en uit Finland zelf natuurlijk.’

Jeugdwerkloosheid

De studenten kregen lezingen en workshops. Belangrijkste onderdeel van het programma was onderling debatteren over wet- en regelgeving. Kim: ‘Met de zeven verschillende nationaliteiten, uit elk land één student, moesten we in vijf groepen informatie en ideeën uitwisselen. De onderwerpen waren dan bijvoorbeeld jeugdwerkloosheid of het pensioenstelsel. Hoe regelt ieder land dat?’

De vijf onderwerpen hadden allemaal iets te maken met wat er in de EU 2020-strategie staat. Kim: ‘In mijn groep hebben we het gehad over HRM en flexibiliteit: hoe is werken ingericht? Werken mensen vaak parttime of fulltime in een bepaald land? Hoe zit het met thuiswerken en kinderopvang?’ Uiteindelijk moest elke groep een soort vergelijkend warenonderzoek afleveren.

Select clubje

De studiereis was niet voor iedereen weggelegd. Slechts een select clubje studenten van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys (JHS) kon mee. Kim: ‘Ik moest een officiële sollicitatiebrief schrijven, in het Engels, om te motiveren waarom ik geschikt zou zijn voor dit studieprogramma. Daarna volgde nog een gesprek. Maar de reis was een onvergetelijke ervaring.’

Het leukste vond Kim het ontdekken van de cultuurverschillen, ook in de manier van werken. ‘In mijn debatgroep was de Spanjaard bijvoorbeeld steeds heel lang van stof, omdat het volgens hem onbeleefd is om heel kortaf te zijn. De student uit Litouwen hoorde je daarentegen nauwelijks, daar moesten we echt alles uit trekken. En de Finnen waren stug.’

Gerona

In de avonduren was er echter wel volop verbroedering tussen de jonge Europeanen. Voor zover Kim weet, zijn er geen liefdes opgebloeid tussen de studenten, maar vriendschappen zeker wel. ‘Wij konden het vooral erg goed vinden met de Spanjaarden. Zij kwamen uit Gerona. We zoeken nu naar vliegtickets, om in de zomer samen een weekje naar Gerona te gaan.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?