Terug naar overzicht

Russische praktijken in Riga

De reis draaide naast de bezoekjes aan het zomerpaleis van de Hertog van Koerland – ‘vergelijkbaar met het kasteel van Versailles’ – en hun partnerschool in Riga – ‘Waar we een gastcollege over social media hielden’ – vooral om het proeven van het lokale personeelsbeleid. Ook wel Human Resource Management (HRM) genoemd. Docent Frans Martens legt uit: ‘Er bestaat geen standaard HRM-beleid. Dat is afhankelijk van de cultuur van een land, van de normen en waarden. Daar moet je als bedrijf je HRM-beleid op aanpassen.’

Gestraft

Op het gebied van personeelsbeleid verschilde Letland lange tijd enorm met Nederland. ‘Letland is wat dat betreft vergelijkbaar met Rusland. Als er iets fout ging, werd de werknemer gestraft. Als iemand juist heel veel produceerde, werd hij beloond. Daardoor hebben mensen het gevoel dat ze worden gecontroleerd en zijn ze heel wantrouwend. Dat zit nog steeds een beetje in die cultuur.’

Brabantia

Maar dat er de laatste jaren flink wat is veranderd in deze Baltische staat, blijkt onder andere tijdens de bezoeken aan enkele bedrijven. Vooral de kennismaking met Brabantia maakt indruk. Het Nederlandse bedrijf produceert onder andere droogmolens en strijkplanken in Letland en houdt er voor Letse begrippen een bijzonder personeelsbeleid op na.

‘De manager, zelf een Let, straft zijn mensen niet als er iets fout gaat’, vertelt Martens. ‘Hij analyseert samen met zijn medewerkers juist waar het probleem door wordt veroorzaakt en zorgt voor een bijstelling van het proces, zodat het probleem wordt voorkomen. Hij geeft zijn personeel daarmee zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid.’

En dat is belangrijk, vervolgt Martens: ‘De manager redeneert: als je personeel goed werkt en tevreden is, zijn de klanten sneller tevreden. En als je klanten tevreden zijn, verbetert de verkoop. Daardoor zijn de aandeelhouders weer tevreden. Als je iedereen tevreden wil krijgen, moet je dus beginnen bij je personeel.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?