Terug naar overzicht

Moeizame communicatie in oorlogsgebieden

Analfabetisme
Militaire operaties vinden voornamelijk plaats in niet-westerse gebieden. De lokale bevolking spreekt vaak geen Engels of is zelfs analfabeet. Daardoor verloopt de communicatie met hen soms moeizaam, militairen zijn dan genoodzaakt (lokale) tolken in te schakelen.

Maar hoe communiceer je op het scherpst van de snede als er mensenlevens op het spel staan? ASB-docent Andrea van Dijk deed er onderzoek naar en ze waagde zich naar een uitzendgebied: de provincie Urugzan in Afghanistan.

Uruzgan
Zo’n 1.400 Nederlandse militairen zijn jarenlang in Uruzgan actief geweest, in mei 2011 kwam het laatste gevechtsvoertuig terug naar Nederland. Aan de hand van praktijkervaringen tijdens haar studie brengt Van Dijk een aantal aspecten van de complexe samenwerking tussen militairen en lokale tolken aan het voetlicht.

Het Studium Generale vindt plaats op 10 mei, van 14.40 tot 16.25 uur, aan de Hogeschoollaan in Breda. De bijeenkomst is vrij toegankelijk. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Collin den Braber (cpr.denbraber@avans.nl) of Hans Pekaar (jj.pekaar@avans.nl). [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?