Terug naar overzicht

Student onderzocht kinderrechten in Nepal

Samen met studiegenoot Niamh Akkermans volgde Lars aan het begin van het studiejaar de minor Global Development Issues (GDI). Lars: ‘In deze minor, de naam zegt het al, wordt aandacht besteed aan ontwikkelingsvraagstukken op wereldniveau.’

Een onderdeel van de minor is een korte stage in een ontwikkelingsland. Zo kwamen Lars en Niamh in aanraking met de Stichting Maya, die opereert in het Aziatische land Nepal. Deze ontwikkelingsorganisatie draait helemaal op vrijwilligers en ondersteunt kleinschalige projecten op het platteland, samen met de lokale bevolking.

Scholen en weeshuizen

Van december tot februari verbleven de twee rechtenstudenten anderhalve maand in Azië. De reis was niet alleen voor studiepunten. De studenten hebben ter plekke onderzoek gedaan naar de rechten van kinderen in Nepal door bij diverse scholen en weeshuizen op bezoek te gaan. Maar ook een kijkje achter de voordeur van Nepalese gezinnen gaf hen veel informatie.

Als eindproduct van hun onderzoek ontwikkelden Lars en Niamh voor de Stichting Maya een leskit, bedoeld voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 van basisscholen in Nederland. Doel van de leskit is kinderen bewust te maken van hoe kinderrechten in andere landen worden nageleefd. Het lespakket bestaat eigenlijk uit vijf leskits: op het gebied van onderwijs, gezondheid, arbeid, thuissituatie en sport&spel. In elke categorie moeten vragen beantwoord en opdrachten uitgevoerd worden.

Eerste keer

Nadat het onderzoek voor Stichting Maya was afgerond, maakten de rechtenstudenten nog een rondreis door de bergen van Nepal en door Noord-India. Lars: ‘Nepal is het eerste ontwikkelingsland dat ik heb bezocht. Het was voor mij ook de eerste keer buiten Europa. Deze reis was dus een beetje een cultuurschok in het begin.’ De omgeving, het land en de cultuur wenden echter snel. ‘De mensen waren allemaal zo aardig: je wordt overal met open armen ontvangen.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?