Terug naar overzicht

‘Je ervaart hoe het is om begraven te worden’

Opdrachtgever van de creatieve klus is Theaterfestival Boulevard ‘s-Hertogenbosch, dat ieder jaar plaatsvindt in augustus. De CMD-studenten kregen acht weken de tijd om zich volledig uit te leven. De organisatie van het festival stelde maar één eis. Iedere installatie moest een link hebben met het thema van het festival: ‘Life is wonderful’.

Doodskist

‘We hebben wat dat betreft het randje opgezocht’, lacht student Robin van Oosten. Hij staat naast een doodskist. ‘Als je erin ligt, ervaar je hoe het is om begraven te worden. Je hoort bijvoorbeeld de geluiden van een rouwstoet en de gedempte stem van iemand die wat over de overledene vertelt. Als de sensoren in de kist daarna merken dat je nog leeft, beginnen de lampen de knipperen, klinkt er muziek en voel je een briesje. Je komt zeg maar weer tot leven.’

Misvormde boomstronk

Even verderop vermeldt een bordje ‘Discover life’. De installatie die ernaast staat, kan nog het best worden omschreven als een misvormde boomstronk. Bovenop de stam ligt een roze, pluche bal. Eenmaal in je handen, ontdek je dat de bal geluiden maakt en trilt. Als je ‘het beestje’ schudt, worden de geluiden en bewegingen heftiger. Aai je over de vacht dan lijkt het wezentje te kalmeren.

'Die interactie is heel belangrijk’, vertelt docent Eke Robergen. ‘Je moet als bezoeker in de gaten krijgen dat het uitmaakt wat je doet. Neem de installatie “Electric soundmachine”. Als je tussen de vier palen doorloopt, hoor je muziek. Maar als je snel loopt, hoor je andere muziek dan als je langzaam loopt. En als je met een grote groep tussen de palen doorloopt, klinkt het anders dan als je in je eentje bent.’

Harpmuziek

Een van de installaties die op het gebied van interactie eveneens hoge ogen gooit, is de Romeinse fontein. De dunne waterstralen die van boven naar onderen lopen, fungeren als snaren van een muziekinstrument. Als je je vingers door het water haalt, hoor je engelachtige harpmuziek, waarbij iedere straal haar eigen toon heeft.

‘Je onderbreekt namelijk niet alleen de waterstraal, maar ook de laserstraal die daarin verstopt zit. Daarmee maak je muziek’, verklapt Mike Leander het geheim achter de installatie van hem en zijn medestudenten. ‘Het werkt nu nog niet perfect. We hebben wat achtergrondmuziek opgezet, zodat het iets beter klinkt. De komende weken gaan we de installatie verder finetunen. Mocht de fontein straks op het festival staan, kun je echt met de waterstralen muziek maken.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?