Terug naar overzicht

Animo Pabo daalt met 17,5 procent

De afgelopen tijd waren er verschillende berichten in de media over het slechte arbeidsmarktperspectief voor pabostudenten. Die berichtgeving speelt zeker mee in de daling de aanmeldingen studenten bevestigt academiedirecteur Nicole van Son. ‘We hebben de afgelopen jaren geanticipeerd op een daling van het aantal studenten, het komt niet als een verassing.' Zo is de academie gaan werken met een kleinere bezetting.

Bezuinigingen

‘De bezuinigingen op het speciaal onderwijs,  basisscholen die kleiner worden. Dat soort berichten hebben we de afgelopen tijd veel gezien’, zegt Van Son. ‘Je kon er niet omheen. Veel van onze studenten twijfelen tussen een opleiding in de zorg of de pabo. Ze zien dat de arbeidsmarkt in de zorg gunstiger is en maken nu eerder de keuze voor een zorgopleiding.’

Daarnaast zijn de eisen bij de pabo natuurlijk ook verscherpt. Zo is er de rekentoets maar ook de toets mens- en wereldkunde. ‘Dat schrikt zeker mbo’ers af.’ In Breda spelen nog andere zaken mee zo zegt Van Son. ‘Veel pabo’s hanteren een bindend studie advues van 40 studiepunten, wij zitten nu op 50 en gaan komend jaar naar 52.’

Studenttevredenheid

Er is ook goed nieuws voor de Bredase Pabo. Uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) blijkt dat de studententevredenheid toeneemt. ‘We zijn er nog niet, maar het is goed om te zien dat we in een stijgende lijn zitten.’

De Pabo eindigde in de laatste Keuzegids nog vrijwel onderin. Op basis van de nieuwe gegevens zou de opleiding een goede middenmoter zijn. ‘We hebben zo hard gewerkt aan de kwaliteit van de opleiding dat we wellicht wat minder aandacht hebben gehad voor de interne processen. Het is vooral te danken aan adjunct-directeur Hanneke Ariëns dat we nu op alle punten van de studententevredenheid een stijging zien.’

Van Son hoopt dat de NSE-cijfers zich laat doorvertalen naar een betere ranking in de Keuzegids. ‘De uitslag geeft in ieder geval veel vertrouwen.’ [AR]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?