Terug naar overzicht

‘Nederland haalt 23 medailles bij Spelen’

Universitair hoofddocent Gerard Kuper en rector magnificus Elmer Sterken berekenden op basis van een econometrisch model dat China opnieuw de meeste gouden medailles zal winnen en de landenlijst wederom zal aanvoeren. De VS winnen waarschijnlijk meer prijzen, maar halen minder eerste plaatsen, waardoor ze achter China blijven. Nederland wordt elfde met acht gouden plakken.

Een beetje naast

De economen publiceerden hun voorspellingen in het vakblad Economische Statistische Berichten. Dat deden ze vier jaar geleden ook voor de Spelen van Beijing. Toen zaten ze er een beetje naast wat de Nederlandse medaillespiegel betreft: de zestien medailles waren toen goed voor een twaalfde plaats, terwijl Sterken en Kuper op twintig medailles hadden gerekend.

Het is de bedoeling dat hun – verbeterde – model de hele Olympische medaillespiegel voorspelt, benadrukken de economen in het artikel. In de berekening tellen behalve de laatste WK-resultaten ook de bevolkingsomvang en het inkomen per hoofd van de bevolking mee. Ook de afstand naar Londen speelt een rol. Het thuisvoordeel zou Groot-Brittannië vijftien extra medailles moeten opleveren ten opzichte van 2008.

Meer vrouwen, meer kans

Niet onbelangrijk voor de eindstand is dat het aantal ‘vrouwen-nummers’ toeneemt. Welvarende landen als Nederland maken meer kans omdat ze meer vrouwen afvaardigen. Kuper en Sterken voorspellen dat de Nederlandse dames meer individuele prijzen halen dan de heren: twaalf tegen negen. De andere twee medailles worden door teams gewonnen, waarvan er waarschijnlijk één gouden naar de hockeyers gaat. De economen laten in het midden of dat de dames- of de herenploeg wordt. [MdV/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?