Terug naar overzicht

Net geen 10, maar wel duizend euro

Het Avansduo focuste zich voor het bedrijf IHC Offshore Systems het afgelopen halfjaar op de zogeheten lubricator. Het systeem wordt gebruikt om inspecties en onderhoud uit te voeren aan olieputten op de bodem van de oceaan. ‘De lubricator bestaat uit vijf onderdelen die één voor één naar de zeebodem gaan en daar worden samengevoegd’, legt Tim Willems uit. ‘Maar omdat het soms om een diepte van drie kilometer gaat, duurt het heel lang om vijf keer op en neer te gaan. En tijd is geld in de offshore. Als je dat proces een dag kunt versnellen, bespaar je zomaar drie ton.’

Golven

Het moet dus sneller. Tim en Joeri moesten een oplossing bedenken om het systeem eerst op het schip in elkaar te zetten en vervolgens in zijn geheel naar de bodem te brengen. Maar dat is simpeler bedacht, dan uitgevoerd. Tim: ‘Het in elkaar zetten van de lubricator komt heel nauw. Dat valt niet mee op een schip dat continu op de golven meedeint.’

Grootste moeilijkheidsfactor is echter het enorme gewicht van het systeem. ‘In totaal weegt het 235 ton’, vertelt Joeri. ‘Probeer dat maar eens in de zee te laten zakken. Daar kun je niet simpelweg heel dikke staalkabels voor gebruiken. Die staalkabels moeten 3 kilometer lang zijn en hebben daardoor zelf ook een enorm gewicht. In feite moet de staalkabel zijn eigen gewicht dragen, bovenop het gewicht van de lubricator. Dat is voor deze dieptes niet mogelijk.’

Kunststof kabels

Het duo kwam daarop met een innovatieve oplossing. ‘We laten het systeem niet zakken met de gebruikelijke staalkabels, maar met nog te ontwikkelen kunststofkabels. Het voordeel is dat die kabels net zoveel drijfvermogen kunnen hebben als gewicht. Ze hoeven dus niet hun eigen gewicht te dragen, maar kunnen al hun sterkte gebruiken om de lubricator te tillen.’

Het afstudeerproject van de twee studenten maakte grote indruk bij het offshorebedrijf. Op Avans werd hun onderzoek bovendien gewaardeerd met een 9,5. ‘Net geen 10. Maar dat kan eigenlijk ook niet. Een onderzoek is nooit perfect, er valt altijd nog wel iets te verbeteren’, aldus Tim.

Duizend euro

Als klap op de vuurpijl legde het tweetal ook nog beslag op de Metal Valley-prijs. De prijs, in het leven geroepen door een verzameling Drunense bedrijven uit de metaalsector (Metal Valley genaamd), werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs leverde de heren een geldbedrag van duizend euro op. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?