Terug naar overzicht

Kantoorgebouw maakt eigen energie


Koelen

Het Bouwkundeduo deed zijn afstudeeropdracht bij architectenbureau Olivier & Partners in Werkendam. ‘Zij hadden een tijdje terug van een opdrachtgever de opdracht gekregen iets te bedenken voor een kantoorgebouw op water’, vertelt Jasper. ‘Dat idee is toen door omstandigheden echter in de ijskast beland. Danny en ik hebben dat weer opgepikt en om het nog wat interessanter te maken, wilden we het gebouw ook autarkisch maken.’

Autarkisch betekent: zelfvoorzienend. Naar autarkische woonhuizen is al veel onderzoek gedaan, maar naar kantoorgebouwen nog nauwelijks, volgens Jasper: ‘En dat is toch echt een heel ander verhaal. In een woonhuis gaat de meeste energie zitten in het verwarmen, maar in een kantoorgebouw juist in het koelen. Door al die mensen en apparaten op de werkvloer is er een hoge interne warmtelast.’

Bewegende zonnepanelen

De studenten onderzochten welke vorm het kantoorgebouw het beste kon hebben en welke energie het meest geschikt was. Uiteindelijk kozen zij er in hun ontwerp voor om het gebouw rond te maken. ‘Dan heb je het minste oppervlak om energie via te verliezen.' Het gebouw drijft los in het water en zowel de gevels als het dak zijn bedekt met zonnepanelen.

‘Nee, het gebouw drijft niet weg, wat het zit “vast” tussen twee gebogen steigers, die het gebouw als het ware omarmen’, legt Jasper uit. ‘De zonnepanelen bewegen met de zon mee. Zo kan op ieder moment van de dag het gebouw zich met die panelen het meest optimaal naar de zon draaien.’ De zonnepanelen dienen tegelijk als zonwering, waardoor er in het kantoor minder gekoeld hoeft te worden.

Jasper en Danny berekenden dat op die manier het gebouw zelfvoorzienend kan zijn. Op basis van gemiddelde KNMI-waarden kan het gebouw de winter makkelijk overbruggen. Jasper: ‘Volgens onze berekeningen hou je zelfs elk jaar 18.000 kWh over. Ook met een tegenvallende zomer zal het gebouw zo dus altijd een positief saldo behouden.’

Doorstuderen

Het duo kreeg uiteindelijk een 7 voor hun afstudeeropdracht. Jasper: ‘Het is een goed ontwerp, en het is door docenten en opdrachtgevers met interesse ontvangen omdat het duurzaamheidsvraagstuk natuurlijk heel actueel is. Maar of dit kantoorgebouw ooit écht gemaakt gaat worden, vraag ik me af. Het is toch een behoorlijk duur project.’

Voor Danny en Jasper maakt het ook niet zo veel meer uit, zij hebben hun diploma ondertussen op zak. Danny studeert na de zomer verder aan de Technische Universiteit Eindhoven, Jasper is nog op zoek naar een baan. [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?