Terug naar overzicht

‘Probleem woonwagenkamp ontkend’

In zo'n veertig gemeenten wordt nauwelijks gehandhaafd op een of meerdere woonwagenkampen. Op deze zogenoemde vrijplaatsen durven toezichthouders, ambtenaren of hulpverleners niet te komen uit angst voor de felle reacties van sommige bewoners. ‘Een vrijplaats ontstaat – kort gezegd – als een deel van de bewoners anderen onder de duim houdt en buitenstaanders weert’, aldus Sjaak Khonraad in de Volkskrant . Vrijplaatsen zijn er in gradaties: van een verziekte sfeer op het kamp tot plekken waar criminelen de dienst uit maken.

Probleem ontkennen

Volgens Khonraad is de schatting van veertig gemeenten nog aan de lage kant. ‘Er zijn te veel gemeenten – tientallen als ik het voorzichtig zeg – die georganiseerd wegkijken. In de overtuiging dat ze het toch niet kunnen oplossen, willen ze het niet zien. Je hebt gemeenten die dit eerlijk toegeven. Er zijn ook plaatsen waar ze het probleem ontkennen.’ Daarnaast hoort de lector van steden die zeggen we hebben alles geprobeerd, niks werkt. ‘Er is veel onvermogen en angst die soms best terecht is. Er zijn genoeg voorbeelden van ambtenaren die in elkaar worden geslagen of bedreigd.’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten herkent zich niet in dit beeld. ‘We hebben de indruk dat gemeenten juist strenger optreden’, reageert zij in de krant.

Binnenkort komt het ministerie van Binnenlandse Zaken met een rapport over woonwagenkampen. In ongeveer 350 gemeenten zijn woonwagenlocaties. [AR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?