Terug naar overzicht

‘Politici zaaien onzekerheid in Europa’

Wind tegen

Op een enkeling na verwachten de studenten van de Academie voor Algemeen en Financieel Management (AAFM) dat het slechter gaat met de economie. Toch denkt het overgrote deel snel een baan te kunnen vinden met een diploma op zak. Stegeman benadrukt dat ‘dit nog wel eens lastig zou gaan kunnen worden’.

De economische vooruitzichten maakt hij beeldend met een foto. Kernwoorden die opkomen bij fietsende man in ochtendgloren zijn ‘koud’, ‘sober’ en ‘wind tegen’. Volgens Stegeman beschrijven die begrippen ook het gevoel dat heerst: ‘Het consumentenvertrouwen in Nederland is gedaald tot een dieptepunt. De daling ervan is zelfs groter dan in Griekenland.’ Hoe dat komt? ‘Omdat mensen de krant lezen.’

Onrust

Wel of niet bezuinigen? Wel of geen geld naar Europese landen die anders failliet gaan? Gaan we ons wel of niet aan de Europese begrotingsregels houden? De tegenstrijdige geluiden van politieke partijen hebben de economie allesbehalve stabieler gemaakt volgens Stegeman.

Ter illustratie toont hij een satirisch filmpje van een tv-debat tijdens de verkiezingen waarin Rutte zich uitspreekt over de “Griekenlandgeldkwestie”. Stegeman: ‘Politici zoals Rutte zaaien onzekerheid in Europa. De staatsschuld en het begrotingstekort zijn niet het grootste probleem. Maar politieke verdeeldheid zorgt voor onrust.’

 

Fatsoenlijk pensioen

Alle partijen zijn het over één ding eens: bezuinigen. De ene partij praat over 16 miljard, de ander over 17 miljard. Maar de experts van de Rabobank hebben in hun economisch advies aan de formateurs een duidelijke boodschap: ‘Op korte termijn kan men minder bezuinigen dan nodig is om aan de Europese regels te voldoen. Maar op lange termijn is een stabiele economie wel erg belangrijk’, aldus Stegeman.

De houdbaarheid van de overheidsfinanciën is voor jongeren erg belangrijk benadrukt de econoom. ‘Want, heb jij straks net zoals je ouders een fatsoenlijk pensioen, dezelfde zorg en kun jij straks een huis kopen?’

Over dat laatste maakt de econoom zich namelijk zorgen: ‘Als jullie een huis gaan kopen hebben jullie minder recht op hypotheekrenteaftrek. Dat is niet eerlijk, maar ook niet handig. Hierdoor zullen starters minder snel een huis kopen. Dat is niet alleen slecht voor de huizenmarkt maar ook voor het hele circus eromheen, denk aan schilders en bouwvakkers die hun banen verliezen.’

70 jaar

Veel studenten verwachten dat ze twee jaar langer moeten werken. Eén student denkt dat zij pas op 70-jarige leeftijd met pensioen kan. En dat is nog niet zo heel gek gedacht, vindt Stegeman: ‘Als het aan de VVD ligt is dat in 2040 het geval. Gek eigenlijk dat dit nog niet eerder is gebeurd. Nederland vergrijst, mensen leven nou eenmaal langer. Het is gewoon niet meer betaalbaar voor de Nederlandse overheid om iedereen vanaf 65 jaar met pensioen te laten gaan.’

Vanwege de vergrijzing lopen ook de zorgkosten op. Als deze in de belasting worden verrekend, wordt het toptarief 84 procent. Niet denkbaar dus, volgens de econoom. ‘De bezuinigingen in de zorg moeten stapsgewijs doorgevoerd worden. Mensen moeten bijvoorbeeld hun rollator zelf bekostigen. Dat vind ik niet meer dan normaal. Een fiets moet je toch ook zelf betalen.’ [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?