Terug naar overzicht

Avans levert beton-toppers

Ultra beton

De oud-studenten Civiele Techniek in Den Bosch Pleun Mijnsbergen en Daniël Castrop onderzochten tijdens hun afstudeerstage het relatief nieuwe materiaal Ultra Hoge Sterkte Beton. ‘Dat is veel sterker dan normaal beton’, legt Pleun uit. ‘In plaats van grind gebruiken ze een fijn materiaal dat duizend keer zo klein is als zand. Daardoor krijg je, in tegenstelling tot bij normaal beton, heel weinig luchtporiën. Dat maakt het materiaal veel sterker.’

Het grote voordeel is dat je er daardoor ook minder van nodig hebt. Om dat aan te tonen gebruikte het duo een nog te bouwen fietsbrug over de A4 als voorbeeld. De brug is maar liefst zestig meter lang en wordt alleen aan de zijkanten ondersteund. Om te zorgen dat de brug niet doorzakt, is er een 1.60 meter dikke laag beton nodig. ‘Maar als er Ultra Hoge Sterkte Beton zou worden gebruikt, zou het beton 1.10 meter dik zijn, dat scheelt 30 procent’, aldus Pleun.

Parkeergarage

Het tweetal krijgt concurrentie van Teun Tonnaer. De deze zomer afgestudeerde Bouwkundestudent deed onderzoek naar scheurvorming in kelderwanden. ‘Je ziet bij parkeergarages bijvoorbeeld geregeld dat er vochtplekken ontstaan of dat het er lekt. Dat heeft te maken met grondwater dat door kleine scheurtjes in de betonnen wanden komt. Ik heb gekeken hoe je dat kunt voorkomen.’

In totaal bedacht hij vier methodes om kelderwanden waterdicht te maken. Zo zou er op bepaalde plaatsen bijvoorbeeld extra wapening kunnen worden geplaatst of kan de wand in kleinere gedeeltes worden gestort. Teun: ‘In plaats dat je een muur van 20 meter in één keer stort, kun je het bijvoorbeeld opdelen in vier stukken van vijf meter. Die stukken kunnen dan afzonderlijk van elkaar uitzetten, waardoor je niet zo snel scheuren krijgt.’

Beoordeling: 9,5

Dat zijn scriptie goed in elkaar steekt, wist Teun al wel. Zijn afstudeerwerk kreeg niet voor niks een 9,5 als beoordeling. ‘Maar het is wel fijn om te zien dat mijn scriptie ook landelijk bij de beste hoort.’ En over de concurrentie van Peun en Daniël: ‘Het is toch mooi om te zien dat de helft van de genomineerde scripties afkomstig is van Avans Hogeschool.’

Betondag

De twee scripties vallen onder de categorie ‘Hogeschool’. Ze maken kans op publicaties in vakmedia en een geldbedrag van 750 en 450 euro voor respectievelijk de eerste en tweede prijs. Wie er met de felbegeerde cheque naar huis gaat, wordt bekend op 15 november tijdens de zogeheten Betondag. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?