Terug naar overzicht

Bamboehoesjes als verkoophit

Griekse tassen

‘Toen we een mail stuurden naar een bedrijf in Griekenland dat tassen produceert, duurde het weken voordat we iets terug hoorden’, vertelt Laura Peffer, student Bedrijfskunde/MER. ‘Dan kun je denken: “Dat is maar een mail.” Maar misschien kijken ze bij de leveringen dan ook niet zo nauw.’

Reden voor de studentencompany om een dikke streep door het product te zetten. Geen Griekse tassen op de Nederlandse markt dus, wel bamboehoesjes voor de iPhone 4. Die twee producten bleven over na een lange brainstormsessie waarin de groepsleden de ene na de andere potentiële verkoophit afkeurden.

Container hoesjes

De eerste leverancier van het product vond de groep in Australië. Down Under vroegen ze 18 dollar voor een exemplaar. Veel te duur, aldus een externe Avansdocent. Laura: ‘Volgens hem kon het veel goedkoper. Uiteindelijk ontdekten we dat het Australische bedrijf de hoesjes importeert vanuit China, waar ze uiteraard veel goedkoper zijn.’

Voordat er een container hoesjes deze kant op kon worden verscheept, moesten de studenten het benodigde geld bijeen harken. Daarvoor stap je tegenwoordig niet naar de bank, maar ronsel je aandeelhouders. In totaal verkocht de groep 95 aandelen voor 20 euro per stuk. Van het bijeengebrachte geld werd een order van honderd hoesjes geplaatst.

Belachelijk hoge prijs

Medestudent Dado Dizdar, student International Business and Languages, is ervan overtuigd dat die voorraad over de toonbank vliegt: ‘We gaan de hoesjes niet alleen aan vrienden en familie proberen te verkopen. In totaal telt Nederland grofweg twee miljoen iPhone-gebruikers, dus we hebben een grote afzetmarkt. Er is in Nederland nog één concurrent die soortgelijke bamboehoesjes aanbiedt. Maar zij vragen een belachelijk hoge prijs. Meer dan 100 euro.’

Uit vooronderzoek dat werd gedaan, kon de groep twee mogelijke klanten destilleren. Naast de consument richt de studentcompany zich op bedrijven of verenigingen: ‘Denk bijvoorbeeld aan een voetbalclub die in de fanshop bamboehoesjes verkoopt met haar eigen clubembleem. Of bedrijven. Die sluiten contracten af waardoor alle medewerkers soms een iPhone hebben. Daar kun je ook weer het logo van het bedrijf op drukken. Het voordeel is dat je dan tientallen hoesjes tegelijk verkoopt.’

Panda’s

Tot slot nog een geruststelling voor wie zich druk maakte over panda’s. Ondanks de grote behoefte aan bamboe in China hoeven de dieren niet te vrezen voor een voedseltekort. ‘De bamboe die wordt gebruikt is afkomstig van de reuzenbamboe, dat is niet hetzelfde als wat panda’s eten’, stelt Dado alle WNF-aanhangers gerust. ‘In China heb je bamboebossen zo groot als Frankrijk. En het groeit gigantisch snel, van 45 cm tot soms wel een meter per dag. Het zijn duurzame hoesjes dus.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?