Terug naar overzicht

Brandalarm Avansstudenten redt buren

Vergiftigd

Een brandalarm dat kan communiceren is op zich geen wereldschokkende ontdekking. Er bestaan al systemen die bij brand automatisch een seintje geven aan de centrale. ‘Maar het kan soms wel tien minuten duren voordat de brandweer er is’, vertelt Vincent Ende, een van de knappe koppen achter de uitvinding. ‘In die tijd kan een buurman bijvoorbeeld al vergiftigd zijn door rook.’

En dus bedacht hij samen met Tolga Aydogan, Cas de Vroom en Remar Bok een brandmeldsysteem dat niet alleen de bewoners waarschuwt van het huis waarin het hangt, maar ook een signaal stuurt naar het alarm van de buren. ‘Dat gaat allemaal draadloos’, verduidelijkt Vincent. ‘Het hoeft geen verbinding te hebben met internet of telefoon en hoeft ook niet aangesloten te zijn op elektriciteit. Dus als de stroom uitvalt door de brand, werkt het alarm nog steeds.’

Bestaande technologie

Het systeem dat voor het draadloze netwerk zorgt, bedachten de vier studenten overigens niet zelf. Het is een bestaande technologie die de studenten kregen voorgeschoteld door het Ministerie van Nieuwe Dingen, mede-organisator van Innovation in a week. Opdracht voor de groepen studenten was om binnen een week met deze technologie een product te bedenken. Een product ook dat binnen een jaar of anderhalf jaar in de winkelschappen zou kunnen liggen.

Patent

Of dat laatste ook gaat gebeuren, durft Vincent niet te voorspellen: ‘We hebben in ieder geval patent aangevraagd op het brandalarm. Maar we zijn ook afhankelijk van investeerders die hier geld in willen stoppen om het te ontwikkelen. En we moeten ons afvragen wie van onze groep zin en tijd heeft om hier de komende maanden energie in te steken.’

Zelf is hij in ieder geval enthousiast: ‘Ik wil hier zeker mee aan de slag. De eerste doelgroep zouden bijvoorbeeld mensen kunnen zijn die in flats of rijtjeshuizen wonen. Ik weet niet of ik er stinkend rijk mee kan worden, maar dit product kan wel iets veranderen. Hier kun je echt levens mee redden.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?