Terug naar overzicht

Te weinig AutoCad bij Bouwkunde

‘Het is vooral onhandig als je een stageplek zoekt’, vertelt Manolis Kiratzis, voorzitter van de studentenraad in Tilburg. ‘Bedrijven eisen dat je redelijk overweg kunt met AutoCad. Of anders heb je in ieder geval een streepje voor als je het programma goed onder de knie hebt. In het derde jaar krijg je bovendien enkele projecten waarin je het goed kunt gebruiken.’

 
Twee jaar niet

Desondanks worstelen veel derdejaarsstudenten met de tekensoftware. Manolis heeft wel een idee waarom: ‘De enige colleges die je hierin krijgt, vinden plaats in het eerste jaar. Daarna gebruiken veel studenten het twee jaar lang niet. Ze tekenen veel met de hand of werken in projectgroepen waarin altijd wel iemand zit die beter met het programma overweg kan.’

Vaak zijn het mbo’ers zoals Manolis die het tekenwerk in de projectgroep op zich nemen. Zij hebben in hun vooropleiding veel les gekregen in het werken met AutoCad. ‘Voor ons is het bijna een tweede natuur. Maar de studenten die van de havo afkomen, hebben er meer moeite mee.’

Vooral sneller

Speciaal voor die groep gaat de studentenraad bijles geven. Wat betreft inschrijvingen hebben Manolis en co weinig te klagen. Al 25 studenten meldden zich aan om hun AutoCad-kennis bij te spijkeren. ‘Lijntjes trekken kunnen ze allemaal wel. We leren de studenten vooral hoe ze dat met bepaalde commando’s makkelijker, sneller en overzichtelijker kunnen doen.’

Overigens zijn de bijlessen zelf niet meer dan een lapmiddel. De studentenraad heeft het probleem inmiddels ook bij de Onderwijscommissie aangekaart. Manolis: ‘Het echte probleem zit natuurlijk dieper. Ik denk dat we op de opleiding te weinig worden gestimuleerd om met AutoCad te werken. Hopelijk verandert dat nu.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?