Terug naar overzicht

Geen fietsverlichting: direct beboeten

Hebben jongeren hun fietsverlichting op orde? En waarom niet als dit het geval is? Communicatie-studenten kregen een week de tijd om het uit te zoeken. En de resultaten liegen er niet om. Scholieren zouden zich bewust zijn van de gevaren, maar te laks zijn om er iets aan te doen.

Scholieren
Saskia van Rijn, Annabelle Thijssen en Bas Spijkers richtten hun onderzoek op scholieren. ‘Dat zijn de eerste jongeren die gaan fietsen in het donker. Naar school bijvoorbeeld: ‘s ochtends en ‘s avonds is het nu nog of al donker’, zegt Annabelle. En omdat ze denken dat er bij deze doelgroep de meeste winst te behalen valt. ‘Veel studenten hebben al een rijbewijs, die weten hoe gevaarlijk het is om zonder verlichting te fietsen.’

Maar aan onwetendheid ligt het niet. Dat blijkt uit de resultaten van het onderzoek. De studenten hielden interviews, namen enquêtes af en lieten een Facebookpoll invullen. ‘Uit de respons hierop blijkt dat scholieren heel goed weten wat de gevaren zijn. “Ik word toch niet aangehouden”, denken ze’, aldus Saskia.

Laksheid
De ondervraagde scholieren geven aan wél geld uit te willen geven aan goed werkende fietsverlichting. Opvallend is overigens dat meer meisjes dit willen doen dan jongens. Het probleem zit hem volgens de Communicatie-studenten in de instelling van de jongeren. Saskia: ‘Het heeft vooral te maken met laksheid. Dat hadden we ook wel verwacht, dat is wel herkenbaar.’ 

Daarom zijn de aanbevelingen van de studenten aan Veilig Verkeer Nederland ook niet mild: ‘Er worden nu bij politiecontroles eerst nog waarschuwingen uitgedeeld. Maar dat heeft geen zin, daar wordt niets mee gedaan. Ze moeten direct boetes uitdelen’, zegt Bas. ‘En een boete is nu nog relatief laag, 45 euro. Die zouden ze ook kunnen verhogen.’ Dat heeft volgens de studenten nut omdat de scholieren daar wel gevoelig voor zouden zijn.

Shockerend verhaal
Daarnaast denken ze dat voorlichting via posters of flyers niets op gaat leveren. Ze adviseren om de scholieren op een andere manier bewust te maken: ‘Nodig iemand uit die op school vertelt waarom fietsverlichting zo belangrijk is. Liefst met een shockerend verhaal’, meent Bas. En natuurlijk gratis fietslampjes uit blijven delen: ‘Dat werkt altijd.’ [SD]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?