Terug naar overzicht

JHS pakt schrijfproblemen aan

‘Het Schrijfcentrum is voor en door studenten’, vertelt JHS-docent Jantien Dhont. Zij is naast docent taal en communicatie, coördinator van het Schrijfcentrum in Den Bosch. Collega Myran Janssen trekt de kar in Tilburg. Dhont: ‘Wij coachen zelf niet, dat doen onze schrijfcoaches: ouderejaarsstudenten met een goed taalgevoel.’

Het Schrijfcentrum bestaat al een tijdje, maar voor het eerst wordt nu ook de samenwerking met een andere academie aangegaan: de Academie voor Sociale Studies ’s-Hertogenbosch (ASH), met wie de JHS het Bossche Terraza-gebouw deelt. Dhont: ‘Ik kwam in contact met ASH-docent Gerard Latjes, die ook betrokken is bij Hogeschooltaal, waardoor het balletje ging rollen. Voortaan kunnen ook ASH-studenten bij onze schrijfcoaches terecht.’

Voldoening

Het JHS-Schrijfcentrum heeft momenteel zes schrijfcoaches in dienst. Vierdejaarsstudent Hasna El Morabet is de langst zittende: ‘Ik doe dit nu zo’n twee jaar. Het is leuk en dankbaar werk en ik verdien een extra zakcentje. Als ik achteraf een mailtje krijg van een student die een goed cijfer heeft gehaald dankzij mijn hulp, dan voelt dat echt goed.’

Schrijfcoach word je niet zomaar. Dhont: ‘Vaak vragen Myran en ik iemand nadat we bijvoorbeeld zijn getipt door collega’s over een goede student. De student moet minimaal tweedejaars zijn en hij of zij moet een motivatiegesprek voeren. Eenmaal binnen krijgt de student twee dagdelen training en daarna pas gaat hij aan de slag. Eens in de zoveel tijd komen we samen om ervaringen uit te wisselen.’

Gereedschap

Het Schrijfcentrum is volgens Dhont hard nodig: ‘Taal is het gereedschap van de jurist. Op open dagen benadrukken wij het belang van taal. Maar het is verbazingwekkend hoeveel fouten wij langs zien komen. Docenten krijgen toetsen en opdrachten terug vol kromme zinnen, spelfouten en interpunctiefouten. Je verwacht een bepaald taalniveau van hbo-studenten, maar dat valt soms vies tegen.’

‘Studenten richten zich toch vooral op de inhoud van een tekst’, denkt Hasna. De problemen waar zij als schrijfcoach mee te maken krijgt, zijn heel divers. Hasna: ‘In het vorige blok begeleidde ik drie studenten, zoals een Portugese die het moeilijk vond om correcte Nederlandse zinnen te bouwen. De ene student gebruikt te veel spreektaal, de ander juist te dure woorden. Samen kijken we naar de teksten. Ik laat de student zelf het probleem vinden. Ik ben geen corrector.’

Tweetalig opgevoed

Hasna is in Nederland geboren, maar haar roots zijn Marokkaans. Ze heeft altijd al een talenknobbel gehad. ‘Thuis praat ik Nederlands en Marokkaans door elkaar. Ik ben tweetalig opgevoed, waardoor ik wel een goed taalgevoel heb, denk ik. Op mijn basisschool en middelbare school was er veel aandacht voor taal, dus wat dat betreft heb ik ook een goede start gehad.’ [LJ]

Wil jij ook schrijfcoach worden? Of wil jij hulp van een coach bij het schrijven van teksten? Mail naar schrijfcentrum.jhs@avans.nl

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?