Terug naar overzicht

Keuzegids: Wageningen beste universiteit

In de Keuzegids Universiteiten 2013 steekt Wageningen net als in voorgaande jaren boven de rest uit. Ook het bacheloronderwijs van de Open Universiteit en de TU Eindhoven doet het goed. Omdat de Radboud Universiteit de Universiteit Leiden nipt voorbleef in de puntentelling krijgt de Nijmeegse instelling dit jaar het predicaat ‘beste brede universiteit’.

Onvoldoende

Twee universiteiten halen een onvoldoende: de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). ‘Vooral bij de UvA wordt nog wel eens ter verdediging aangevoerd dat “onze studenten nu eenmaal kritischer” zijn’, schrijft de redactie. ‘Maar hoe kan het dan dat deze universiteit in 2004 nog even goed uit onze kwaliteitstest kwam als Utrecht?’

Bestuurders mogen de ranglijst voor instellingen dan reuze interessant vinden, aankomende studenten kunnen beter kijken naar de scores per opleiding, waarschuwt de redactie van de Keuzegids. Alle universiteiten hebben wel een opleiding in huis waar ze in uitblinken.

Sterke en zwakke opleidingen

De Keuzegids biedt scholieren daarom ook een overzicht van sterke en zwakke opleidingen per sector. De bachelor communicatiewetenschap in Leiden haalt bijvoorbeeld een veel hogere score (82 van de 100) dan dezelfde opleiding aan de VU (50). Biologie daarentegen krijgt aan de VU 66 punten en in Leiden slechts 58.

De beste bachelorstudies, met minstens 76 punten, krijgen dit jaar voor het eerst het stempel ‘topopleiding’. Het zijn er 59, vooral in de exacte vakken, theologie en filosofie. De university colleges zijn volgens de Keuzegids praktisch een garantie voor kwaliteit.

Topopleidingen zeldzaam

Binnen de domeinen ‘recht & bestuur’ en ‘economie en bedrijf’ zijn topopleidingen zeldzaam. Niet toevallig, denkt de redactie van de Keuzegids, want juridische en economische opleidingen zijn nogal massaal. Uitzonderingen zijn de topopleidingen economie in Maastricht en bestuur & organisatie in Utrecht. Beide grote studies weten het onderwijs toch kleinschalig te houden.

De jaarlijkse verschijnende Keuzegids Universiteiten is bedoeld om scholieren te helpen bij hun studiekeuze. De redactie biedt een overzicht van de sterke en zwakke punten van opleidingen op grond van studentoordelen, onderwijsstatistieken en oordelen in visitatierapporten van onderwijskeurmeester NVAO.

De studentoordelen komen uit de Nationale Studenten Enquête (NSE). Deze wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Intomart GfK in opdracht van de stichting Studiekeuze123. In de NSE oordelen studenten over allerlei aspecten van hun opleiding, uiteenlopend van het onderwijsprogramma en de docenten tot de roosters en de faciliteiten. [PV/HOP]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Keuzegids: vijf onvoldoendes op Avans 25-10-2012

Keuzegids: 9 Avansopleidingen op 1 23-10-2012

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?