Terug naar overzicht

Ook PvdA krijgt zware kritiek om leenstelsel

‘Juist de PvdA, die het ideaal van verheffing van de onderklasse toch altijd in zich gedragen heeft, werpt nu hindernissen op voor kinderen uit diezelfde onderklasse’, zei Harm Beertema van de PVV in het debat over de onderwijsbegroting van volgend jaar.

Basisbeurs afschaffen

PvdA en VVD willen immers de basisbeurs afschaffen en vervangen door een leenstelsel. Dat kost uitwonende studenten 3.200 euro per jaar. In vier jaar tijd bouwen ze dan zo’n 13.000 euro extra studieschuld op.

'U was zelf ook voor een leenstelsel’, wierp Mohandis Beertema voor de voeten, en hij wees erop dat het vorige kabinet met steun van de PVV de basisbeurs voor masterstudenten wilde schrappen.

Spookverhalen

Hij gelooft niet in de ‘spookverhalen’ dat jongeren uit arme gezinnen straks niet meer gaan studeren uit angst voor een lening. Als ze afstuderen, gaan ze genoeg verdienen om de lening af te lossen. Wie zijn diploma niet haalt, moet in het huidige systeem ook al zijn basisbeurs terugbetalen. ‘Ik zie geen leenangst’, aldus Mohandis.

Ook andere oppositieleden wisten Mohandis niet tot uitspraken te verleiden. CDA-Kamerlid Michel Rog zei dat jonge afgestudeerden straks een studieschuld van zo’n 30.000 euro hebben. Hoe moet dat dan als ze een hypotheek willen afsluiten? Mohandis: ‘Er zijn banken die ernaar vragen en banken die dat niet doen. Komend jaar zullen we ook spreken over de vraag hoe je met een dergelijke schuld omgaat.’

Exacte studie

Zullen studenten nog wel voor een exacte studie durven kiezen, vroeg Joël Voordewind van de ChristenUnie zich af. Zo’n studie duurt een jaar langer en als de basisbeurs verdwijnt kost die dus ruim 3.000 euro meer dan andere opleidingen.

Maar ook daar wilde Mohandis niets van weten. ‘Dat is uw verhaal’, zei hij. ‘Het leenstelsel is gewoon toegankelijk voor alle soorten studenten. Hoe we het invoeren, gaan we komend jaar bepalen.’

Kamerlid Norbert Klein van 50Plus sprak van duikgedrag. Maar ook hij kreeg van Mohandis nul op het rekest. ‘We spreken vandaag over de begroting voor 2013. Volgend jaar gaan we er graag over in gesprek.’ [BB/HOP]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

VVD onder vuur om leenstelsel 05-12-2012

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?