Terug naar overzicht

Lastig krantje lezen op hightech-wc Avans

De komende twee jaar gaan de Bossche toiletruimtes één voor één op de schop. De primeur was voor de wc’s in de Techniekhal en die het dichtst bij het Atrium liggen. Daar ligt inmiddels een nieuwe vloer en zijn het plafond en de tegels vervangen. Het ziet er strak en schoon uit. Bovendien ruikt het er fris, en dat is weleens anders geweest.

Chemische stoffen

In de sanitaire ruimte heeft Punt natuurlijk vooral oog voor de gloednieuwe toiletpot. Die is van het merk Bloe. Qua uiterlijk is de pot niet eens zo revolutionair of het moet het blauwe spoelwater zijn. ‘Dat voorkomt kalkaanslag en andere resten’, zegt Arnaud Opdam, adjunct-directeur van de Diensteenheid ICT en Facilitaire diensten. ‘Daardoor hoeven er minder vaak chemische stoffen te worden gebruikt om de toilet schoon te maken. En de blauwe gel zelf is biologisch afbreekbaar.’

Duurzaamheid is sowieso het toverwoord van de nieuwe wc. Vooral bij de urinoirs valt namelijk op dat het doorspoelen wel heel kort duurt. Als Punt de cijfers van fabrikant Bloe moet geloven, wordt daarvoor slechts twee deciliter gebruikt: een besparing van 90 procent. Bij de reguliere wc’s is de waterbesparing 20 procent.

Sensor

Het doorspoelen gebeurt met een sensor. En dat is even wennen. Normaal kun je achtereenvolgens op de knop blijven drukken tot al het bewijs van je toiletbezoek is doorgespoeld. Maar bij de nieuwe wc wordt er pas doorgetrokken als je het toilethokje verlaat. Punt liep de eerste keer toch even terug om te controleren of alles richting de riolering was gebonjourd. Anders sta je heel lang voor de sensor te zwaaien.

Technische snufjes

Meest opvallend aan de nieuwe wc is het mediascherm dat erachter hangt. Ideaal als tijdverdrijf voor wie gebruik maakt van de urinoirs. Bij de wc heeft toch vooral de rug plezier van het scherm. ‘Op dit moment is daar informatie over de nieuwe toilet te zien, maar straks gaat dat over Avans’, vertelt Opdam. ‘Dat kun je per opleiding aanpassen. Bijvoorbeeld dat de wc’s die dichtbij Verpleegkunde liggen andere informatie laten zien dan die in de Techniekhal.’

Daarnaast registreert elke pot het aantal toiletbezoeken. En dat levert relevante informatie op. Opdam: ‘We gingen er vanuit dat studenten en medewerkers rond negen uur, als ze op school arriveren, meteen naar de wc gaan. Maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Daardoor weten we dat schoonmaken rond tien uur dus weinig zin heeft. We kunnen nu heel specifiek schoonmaken, bijvoorbeeld nadat een wc vijftig keer is gebruikt.’

Krantje lezen

De ruimte die gecreëerd moest worden voor alle technische snufjes gaat wel ten koste van het comfort. De wc-hokjes zijn namelijk even groot gebleven. Door de komst van de mediawand zit je met je hoofd heel dichtbij de deur, wat het lezen van een krantje er niet gemakkelijker op maakt. Een minpuntje.

Een andere kritische kanttekening is het financiële plaatje. Aan de wc's te zien, lijkt er niet echt bespaard op de renovatie. Opdam ziet dat anders: ‘Net als bij onze collegezalen gaan we voor kwaliteit. Het toilet is het visitekaartje van je gebouw. Let maar eens op als mensen met vakantie zijn, bijvoorbeeld op de camping. Dan is het eerste waar men op let, hoe het sanitair eruit ziet. Wij maken met deze toiletten meteen een goede indruk.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?