Terug naar overzicht

Scholieren enthousiast maken voor techniek

In de derde klas van de havo of het vwo moet er een profielkeuze gemaakt worden. ‘Met deze week willen we de leerlingen meegeven wat techniek nu precies is. Veel scholieren hebben bijvoorbeeld niet in de gaten dat een trein over een brug laten rijden en kijken of de brug het houdt, ook techniek is’, zegt Mathijs.

Kubussen en maquettes

Gedurende de techniekdag worden de scholieren van verschillende scholen in Tilburg en omgeving, opgedeeld in groepen. ‘Ze lopen een traject waarbij ze tien proefjes moeten doen. Onder andere maquettes maken, een brug bouwen op de computer, een kubus maken van bamboe en de dwarslaesie-proef waarbij ze iemand van bed moeten tillen en in een rolstoel moeten zetten,’ vertelt Mathijs. ‘De scholieren enthousiast maken voor techniek, dat is ons doel.’

Studiegenoot Jelmer staat bij de dwarslaesie-proef. ‘De meeste leerlingen doen enthousiast mee en vinden het leuk om te doen. Ik denk dat ze op deze techniekdag wel een reëel beeld krijgen van wat techniek inhoudt. Wij zijn dagelijks met dit soort dingen bezig.’

Eiffeltorens

‘De meeste meiden zijn niet zo geïnteresseerd’, vertelt een tweedejaarsstudent Gezondheidszorg Technologie. Hij staat bij het onderdeel Eiffeltorens in elkaar zetten. ‘Ze vinden het in elkaar zetten allemaal wel leuk, maar ze kiezen toch niet voor een technisch profiel.’

‘Nee, techniek is niet echt mijn ding’, beaamt havo-leerling Sanne. ‘Ik ga voor het economische profiel Economie & Maatschappij, dat past veel beter mij.’ Ook havo-leerling Max gaat niet voor een technisch profiel. ‘Ik vind zo’n oriëntatiedag wel leuk hoor, maar meer omdat je dan aan het spelen bent met dingen. En je bent een dag vrij van school, dat is wel chill.’

In tegenstelling tot Sanne en Max gaat Sam wel de technische kant op. ‘Misschien ga ik hier wel naar school. Ik weet nog niet welke studie ik ga kiezen, maar het wordt wel iets technisch. Geschiedenis en andere maatschappijvakken vind ik maar niks.’

Tot en met vrijdag komen scholieren proefjes doen in Tilburg. [TvG]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?