Terug naar overzicht

Alles besturen via de televisie

Hartslag

Een oude man voelt zich niet helemaal lekker. Hij grijpt de afstandsbediening en zet de tv aan. Op het scherm ziet hij een grafiek met daarin zijn eigen hartslag. Die is tot zijn schrik veel te hoog. In een tweede grafiek ziet hij hoe zijn lichaamstemperatuur langzaam toeneemt. Op het scherm verschijnt een waarschuwing: “Neem contact op met uw huisarts”.

Via de televisie je gezondheid bewaken, het komt uit de koker van Gijs Boekema en Domenic Rooijackers. De studenten Informatica ontwierpen de Smart TV-applicatie tijdens hun afstudeerstage bij TASS. Domenic: ‘Eigenlijk was het idee om een app te te maken waarmee je de gordijnen kon openen of de rolluiken kon sluiten. Maar uiteindelijk wilde het bedrijf dat we iets ontwikkelde voor de ouderenzorg. Een app die ervoor zorgt dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.’

Groot horloge

De creatie van de studenten werkt vrij simpel. Om de pols draagt de bejaarde een bandje met de afmetingen van een groot horloge. Daarin zitten sensoren die de hartslag en de temperatuur meten. De gegevens komen via bluetooth terecht bij de demotica, een kastje waarmee je in de toekomst huishoudelijke apparaten kunt aansturen. Die stuurt de gegevens weer door naar de Smart TV zodat de oudere op het beeldscherm zijn eigen hartslag en temperatuur ziet.

Daarnaast ontwikkelde het duo ook een app waarmee een lamp kan worden bediend. ‘Dat is een wake-up light, die ’s ochtends als je op moet staan langzaam aangaat’, vertelt Gijs Boekema. ‘Via de televisie kun je instellen op welke tijd de lamp aangaat, maar ook wanneer het licht ’s avonds uitgaat. Daarnaast is het mogelijk om de kleur van de lamp te bepalen.’

Elke model anders

Apps voor de Smart TV staan nog in de kinderschoenen, merkte het tweetal tijdens hun stage. Gijs: ‘Bij smartphones ontwerp je een app voor Android en dan kan het op alle telefoons met dat besturingssysteem draaien. Of het nu een telefoon van HTC of Samsung is. Maar bij Smart TV’s heeft elk merk haar eigen functionaliteiten. Zelfs elk model binnen een merk werkt anders. Je moet dan voor iedere aparte televisie een app ontwikkelen.’

Wat dat betreft is het wachten op bijvoorbeeld Google TV. ‘Dan zou je één app kunnen ontwikkelen die op elke televisie kan draaien’, aldus Domenic. ‘Tot die tijd kost het heel veel moeite. Wij liepen continu tegen problemen aan. Mocht het bedrijf er toch in verder willen gaan, dan kunnen ze er het beste een ervaren team op zetten.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?