Terug naar overzicht

Ondernemersspecial: Eenpersoons-juridisch loket

Eigen kantoor

‘Sinds juli 2012 heb ik officieel mijn eigen juridisch adviesbureau: Saou Juridische Diensten. Ik ben een soort juridisch loket van één persoon’, vertelt de trotse vierdejaarsstudent. In de Boomstraat in Tilburg heeft zij een eigen kantoorruimte om klanten te ontvangen. ‘Mensen zijn bang voor de kosten van een advocaat. Ik ben goedkoop én laagdrempelig. Soms is het zelfs gratis, omdat ik de kosten kan verhalen.’

Tot nu toe heeft de HBO-Rechtenstudent nog niet hoeven adverteren en een eigen website is nog in de maak. De meeste mensen komen via vrienden, familie en collega’s bij haar terecht. ‘En naast mijn kantoor zit een soort sociale werkplaats. Daarvan krijg ik ook mensen met juridische vraagstukken doorgestuurd.

‘Ik ben goedkoper en laagdrempeliger dan een advocaat’
Naamsbekendheid

Lela: ‘Ik heb nu zo’n twintig cliënten geholpen. Vier zaken lopen nog. Het gaat over van alles: sociale zekerheid, gedoe met vergunningen, strafrecht, heel breed. Mensen komen bij mij omdat ze staande zijn gehouden door de politie en willen weten wat hun rechten zijn. Dit werk is goed voor mijn juridische kennis en ondertussen krijg ik naamsbekendheid.’

Haar moeilijkste zaak tot nu toe loopt nog: ‘Een Belgische man heeft mijn hulp gevraagd bij een geschil rondom zijn huis. Dat is beschadigd door een renovatieproject bij de buren. Het sloopbedrijf heeft iets te enthousiast gesloopt. De Belgische rechter gaf de man ongelijk en nu schrijf ik een advies voor hem wat verdere opties zijn. Het is heel interessant omdat ik me nu ook in Belgisch recht moet verdiepen.’

Allochtone gemeenschap

Het juridische adviesbureau van Lela loopt goed: ze maakt sinds november een klein beetje winst. ‘Het is niet nieuw of uniek wat ik doe, maar wat misschien een meerwaarde heeft is dat ik van Marokkaanse afkomst ben. Vrijwel al mijn cliënten komen uit de allochtone gemeenschap. Voor hen is de drempel lager om mij als jurist om advies te vragen, omdat ik ook van allochtone afkomst ben.’

Ondanks dat haar weekenden en avonden vaak opgaan aan werk, vindt de student haar eigen bedrijfje te gek. ‘Ik vind het leuk als een cliënt naar mij toekomt voor advies. Iemand kiest dan echt voor mij. Het is fijn om je in een probleem vast te bijten. Het uitzoekwerk is ook leuk: hoe zijn dingen geregeld? Waar liggen kansen? En daarna de vertaalslag naar de praktijk. Elke stap van het proces is een uitdaging.’ [LJ]

Deze maand laten we enkele bijzondere Avansondernemers aan het woord. De jaarlijkse ondernemersspecial van Punt ligt nu overal in de bakken, je kunt hem hier online lezen. Lees hier interviews met andere studentondernemers.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?