Terug naar overzicht

Poep voor onderzoek

Bredase derdejaarsstudenten BML hebben een half jaar lang onderzoek gedaan naar darmflora. ‘In opdracht van een huidtherapeut hebben wij de micro-organismen onderzocht die leven in de darm van mensen met en zonder acne’, vertelt Mirlin Spaninks.

‘De opdracht werd aangeboden aan onze klas en wij met z’n vieren waren gelijk enthousiast. Het onderzoek staat namelijk nog in de kinderschoenen en nieuw is altijd uitdagend’, zegt medestudent Rianne Curfs. ‘Onze medestudenten vonden het in het begin allemaal maar vies. Toen we eenmaal bezig waren met het onderzoek, vond iedereen het stiekem toch wel interessant. Iedereen wist van ons project af.’

Taboe

De vier BML-studenten hebben onderzocht of er enig verband is tussen bacteriën in de darmflora en acne. Daarvoor hebben ze ontlasting van mensen onderzocht. ‘Het was erg lastig om mensen zover te krijgen om hun ontlasting in te leveren voor onderzoek. Je merkt dat er een soort taboe rust op het onderwerp.  Alsof ze zelf nooit moeten poepen’, zegt Mirlin. ‘Uiteindelijk hebben we veertien monsters onderzocht. We kregen zeven monsters aangeleverd van mensen met acne. De andere zeven mensen hebben we zelf opgetrommeld. We weten niet precies van wie de monsters zijn, dus het onderzoek is anoniem gegaan.’

Ontlasting in de koelkast

De zeven proefpersonen die de studenten zelf hebben vergaard, moesten hun ontlasting opvangen in een oude krant of in een bakje. Vervolgens moesten ze een klein schepje in een apart bakje doen. ‘We hebben vier verschillende inleverdagen georganiseerd’, vertelt Rianne. ‘De proefpersonen konden anoniem, op een neutraal punt, hun monster inleveren. Wij hebben de personen niet gezien.  Het monster mocht maximaal twee dagen oud zijn, anders konden we het niet meer onderzoeken. Voordat de monsters werden ingeleverd, moesten ze in de koelkast geplaatst worden. Dat hield heel veel mensen tegen om mee te werken aan ons onderzoek.’

‘Toen we voor het eerst in het lab de ontlasting aan het onderzoeken waren, dacht ik wel: waar ben ik aan begonnen?’, vertelt Mirlin. ‘Maar al gauw zie je het niet meer als ontlasting, maar als je werkmateriaal.’

Resultaat

Of er een verschil in darmflora is tussen mensen mét en mensen zonder acne, kan nog niet met duidelijkheid gezegd worden. Het is dan ook de bedoeling dat het onderzoek een vervolg krijgt. Of de studenten daar zelf nog tijd voor hebben, is nog niet duidelijk. ‘We moeten nog even kijken hoe het loopt en of er plek en tijd is in het lab’, vertelt Rianne. [TvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?