Terug naar overzicht

Avansstudenten besparen twee ton

‘Toen ze bij Fontys hoorden dat wij de Green Belt aan onze studenten konden uitreiken, zeiden ze “Shit, dat is gaaf”.’ Docent Vincent van Mullekom wil er de waarde van het certificaat maar mee aangeven. ‘Dit staat heel goed op jullie cv.’

Campina

De Green Belt is een certificaat van Six Sigma, een managementstechniek waarmee Motorola ooit begon om bedrijfsprocessen te verbeteren.En dat is precies wat studenten het afgelopen half jaar deden bij multinationals als Philips, Heineken en Campina. Doel was om een proces binnen bedrijf efficiënter te maken en daarmee geld te besparen. In totaal leverden de verbeterpunten van de studenten een besparing op van maar liefst twee ton per jaar.

{mosimage}

Zo deed viedejaarsstudent Maikel Verhoeven bij Campina Friesland onderzoek naar het schoonmaken van botermachines:  ‘Dat duurt normaal gesproken vier uur. Maar om er zeker van te zijn dat de machine brandschoon is, wordt het schoonmaakproces nog een keer herhaald. Acht uur dus. In diezelfde tijd kan er geen boter worden geproduceerd.’

Bacteriën doden

Belangrijk bij het schoonmaken is onder andere de temperatuur van het schoonmaakwater dat door de leidingen van de machine wordt gestuurd. Maikel: ‘Als het er in gaat, is het water 85 graden. Omdat de leidingen heel koud zijn, daalt de temperatuur. Maar om bijvoorbeeld bacteriën te kunnen doden, mag het water niet kouder worden dan 80 graden.’

De studenten raadden aan om bij de afvoer de temperatuur van het water te meten. Uiteindelijk bleek dat het een uur duurde voordat de machineleidingen genoeg waren opgewarmd en het water minimaal 80 graden was als het uit de machine kwam. ‘We stelden dus voor om het schoonmaakproces een uur langer te laten duren in plaats het in zijn geheel te herhalen. Dus vijf uur in plaats van twee keer vier uur. Daarmee bespaart Campina in het gunstigste geval 5.000 euro per week.’ [CT]

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?