Terug naar overzicht

Drie kanshebbers scriptieprijs JHS

{mosimage}De speciale afstudeerprijs voor studenten van HBO-Rechten werd vorig jaar in het leven geroepen, omdat de JHS het belangrijk vond het eigen talent te eren en te tonen aan de buitenwereld. De JHS Scriptieprijs wordt nu een jaarlijkse traditie, gekoppeld aan de Maaskantlezing. De winnaar krijgt 1.000 euro.

Kanshebbers

Uit de zeven afstudeerscripties, die door docenten zijn aangedragen, is een voorselectie gemaakt van drie scripties. De drie kanshebbers zijn Niamh Akkermans, Diana Buylinckx en Nils Gonzalez Bos. Alle drie zijn afgestudeerd in 2012, Nils in februari van dat jaar.

Niamh studeerde af bij de stichting tanteLouise-Vivensis, een Brabantse zorginstelling. Ze onderzocht wat de juridische gevolgen van de Beginselenwet AWBZ-zorg zouden zijn voor het beleid van de stichting. Het betreft een wetsvoorstel dat zich richt op het versterken van de rechtspositie van cliënten en op de bescherming tegen geweld in de zorgrelatie.

Failliet

Diana schreef haar afstudeerscriptie voor Bierens Incasso Advocaten te Veghel. Zij bekeek hoe het materiële criterium voor faillietverklaring, namelijk ‘de toestand van te hebben opgehouden te betalen’, in de praktijk wordt ingevuld door rechters. Ze onderzocht de jurisprudentie en interviewde rechters.

Nils tenslotte onderzocht voor het Expertisecentrum Veiligheid de rechten van de verdediging in straf- en grensoverschrijdende procedures. Hij bekeek welke EU-kaderbesluiten en richtlijnen er op dit terrein zijn, hoe deze zich tot elkaar verhouden en wat de invloed daarvan is op de verdedigingsrechten in het Nederlandse strafproces.

Maaskantlezing

De JHS Scriptieprijs wordt vrijdagmiddag uitgereikt, na afloop van de Maaskantlezing van Jan Loorbach. Dit evenement vindt plaats in het gebouw van de JHS aan de Meerkoldreef 6 in Tilburg. Vanaf 15.00 uur is de ontvangst. Aanmelden via evenementen.jhs@avans.nl, onder vermelding van ‘Maaskantlezing 2013’. [LJ]

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Maaskantlezing over de rol van de jurist 06-03-2013

JHS scriptieprijs voor Melanie Janssen 19-03-2012

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?