Terug naar overzicht

Pabo: ‘Blijf investeren in je curriculum’

Ondanks dat er jarenlang is gesproken over een enorm tekort aan leerkrachten in de toekomst, komen alumni van de pabo moeilijk aan een baan. ‘Zoek kansen buiten de eigen regio.’

Radio 1-programma Goedemorgen Nederland besteedt deze week aandacht aan de zoektocht van oud-studenten van de pabo naar een baan. Studenten, oud-studenten en bestuurders komen daarin aan het woord.

Opleiden tot werkloosheid

Vanochtend ging het over de Bredase Pabo. Leidt die niet op tot werkloosheid?  ‘Daar gaan we niet vanuit’, zegt Hanneke Ariëns, directeur van de Pabo. ‘We hopen dat studenten een hele mooie toekomst vinden in het basisonderwijs. Dat is de droom van onze studenten.’

Invalwerkzaamheden of tijdelijke dienstverbanden

Ariëns beseft ook dat de situatie op dit moment niet rooskleurig is. ‘Studenten kunnen maar mondjesmaat een baan vinden.’ Daarom adviseert de Pabo ook alle (oud-)studenten om te investeren in hun curriculum. ‘Blijf aan de gang. Bijvoorbeeld in invalwerkzaamheden of tijdelijke dienstverbanden. Zoek kansen buiten de regio, in België of in de Randstad. Maar ga vooral investeren in je eigen deskundigheidsbevordering’, zegt Ariëns. ‘Met een masteropleiding blijf je interessant op het moment dat de arbeidsmarkt aantrekt. Want als je met een gat zit op je CV, twee tot drie jaar iets anders hebt gedaan, dan wordt het heel complex.’

Een kostbare gelegenheid

De directeur wil het misverstand wegnemen dat de Pabo in Breda geïnteresseerd is in het werven van heel veel studenten. ‘Wij koersen echt puur op kwaliteit. Dat is een investering die ten koste gaat van de kwantiteit. We zijn vorig jaar al met een klas minder gestart. Dat zijn zo’n dertig studenten. Dat is voor een kleine pabo een kostbare gelegenheid. Toch hebben we voor die koers gekozen uit het belang van kwaliteit.’ [AR]

Het item over de Pabo kun je hier terugluisteren vanaf 40:50 minuten. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?