Terug naar overzicht

Studenten kritisch over sportvoorziening

Bossche studenten zijn kritisch over de sportvoorzieningen die hen vanuit Avans worden aangeboden. Dat blijkt uit de Nationale Studenten Enquête (NSE). Mogelijk oorzaak is onbekendheid met het Bossche sportcentrum Sportiom.

Waar de locaties Breda en Tilburg met een score van 3,17 en 3,29 (op een schaal van 1 tot 5) het goed doen, scoort de locatie Den Bosch in de NSE met 2,72 een stuk minder. Ook bij de academies afzonderlijk scoort Den Bosch op studentensport steeds ondermaats. Studenten van de Academie voor Marketing zijn het meest kritisch: zij geven gemiddeld een 2,69.

Drie keer zoveel verkocht
Sinds het begin van dit studiejaar heeft Avans in Sportiom een nieuwe sportpartner gevonden. Coördinator Leontine Thelissen gaat Avansbreed over studentensport. ‘Ik weet niet waar deze lage scores vandaan komen. Maar zelf zijn wij op zich heel tevreden. Sinds september hebben we in Den Bosch drie keer zoveel sportabonnementen aan studenten verkocht.’ Voor 11,70 euro per maand heb je als Avansstudent een sportabonnement.

Mogelijk is het Sportiom onbekend bij Bossche studenten. ‘De vernieuwde samenwerking hebben we begin dit studiejaar volop gepromoot’, vertelt Thelissen. ‘Met een nieuwsbericht in Punt, posters, flyeren, berichtjes op Blackboard en Facebook, enzovoort. Aan onwetendheid kan het dus niet liggen, zou je zeggen.’

Breed aanbod
Voorheen konden medewerkers en studenten van Avans in Den Bosch sporten bij het naastgelegen Koning Willem I College, maar de voorzieningen daar waren verouderd en het aanbod was beperkt. Thelissen: ‘Bij het Sportiom kun je schaatsen, zwemmen, fitnessen. Er is een sauna, je kunt onder de zonnebank. De mogelijkheden zijn enorm.’

Een andere mogelijke oorzaak voor de slechte NSE-scores is de ligging van Sportiom in Den Bosch Oost, naast het voetbalstadion van FC Den Bosch. Thelissen: ‘In Breda ligt Bress aan de overkant van de weg en in Tilburg ligt het Sports Center pal naast Avans. In Den Bosch is het zelfs vanaf de locatie Hervenplein nog een half uur lopen. Bress en het Sports Center hebben bovendien beiden een gevestigde naam. Sportiom bestaat al lang, maar is voor Avansstudenten wellicht nieuw.’

Thuis wonen
Wat volgens Thelissen ook meespeelt, is het gegeven dat relatief veel Bossche studenten nog thuis wonen. ‘We weten dat in Breda en Tilburg veel meer van onze studenten op kamers zitten. Thuiswonende studenten zullen eerder in hun eigen woonplaats (blijven) sporten. En iemand kan misschien ook een lage score in de NSE invullen, als hij of zij een voorziening niet benut.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?