Terug naar overzicht

Zijderveld: ‘Inzetten op integriteit’

Verbondenheid met het onderwijs en de praktijk, volgens Diederik Zijderveld, het nieuwste lid van het College van Bestuur van Avans, zijn dat fundamentele eisen voor praktijkgericht onderzoek. ‘Je kunt niet voorkomen dat er binnen het hbo ook een Stapel opstaat.’

Zijderveld begon op 7 juni bij Avans. Voorheen werkte hij onder meer bij Nederlandse organisatie voor Toegepast-natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). ‘Over onderzoek in het hbo weet ik nog niet zoveel, ik ga de komende tijd ervaren hoe het bij Avans zit. Wat ik nu zeg is vooral gebaseerd op mijn ervaringen bij eerdere werkgevers.’

Drietal eisen

Het nieuwe bestuurslid stelt een drietal eisen aan praktijkgericht onderzoek. ‘Ten eerste de verbondenheid met onderwijs. Die vind ik erg belangrijk. Draaien docenten mee in het onderzoek? Zie je er iets van terug in het curriculum?’

Een andere belangrijk eis volgens Zijderveld is de verbinding met de praktijk. ‘Bij universiteiten doet men onderzoek omdat men wil weten hoe iets zit. Bij hogescholen komt de onderzoeksvraag niet primair voort uit nieuwsgierigheid maar uit de praktijk. Een partij moet belang hebben bij beantwoording van de vraag.’

Kwaliteit

‘Tenslotte is de kwaliteit van het onderzoek natuurlijk van belang. Die moet toetsbaar zijn. Je moet zoeken naar collega’s die ook kennis hebben op hetzelfde vakgebied en je eigen onderzoek willen laten toetsen. Wat je ook doet, je kunt echter nooit voorkomen dat er ook binnen het hbo een Stapel opstaat.  Dan zou je achter elke controleur een controleur moeten plaatsen, dat moet je niet willen.’

Zijderveld wil inzetten op integriteit en professionaliteit als kernwaarden van praktijkgericht onderzoek. ‘Onderzoekers moeten werken in een sociale omgeving, niet geïsoleerd. Daardoor zorg je als vanzelf dat men elkaar inspireert en ook op een goede manier in de gaten houdt. En creëer je niet een situatie waarin onderzoekers helemaal hun eigen gang kunnen gaan.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?