Terug naar overzicht

Ontwerpen begint met een koffievlek

‘Dat lege witte vel papier. Dat is doodeng. Of je nu student bent of kunstenaar, het is altijd lastig om te beginnen met je schets. Daarom maak ik vaak een lijntje, cijfer of koffievlek. Daar ga je op voortborduren.’ Paul van ’t Hullenaar, docent bij Communication & Multimedia Design in Breda, gaat met pensioen. Hij nam afgelopen donderdag afscheid met een expositie van onderwijsschetsen.

‘Dat vind ik wel een belangrijk onderscheid. Wat hier hangt is echt onderwijswerk. Schetsen die ik gemaakt heb om studenten op weg te helpen. Het zijn geen ontwerpen. Ik noem het “voordansen”. CMD-studenten hoeven niet goed te kunnen tekenen, maar het is wel belangrijk dat ze een snelle schets kunnen maken.’

paul van t hullenaar - cmd - schets2 paul van t hullenaar - cmd - schets1

Lesgeven is topsport
Van ’t Hullenaar is de afgelopen twaalf jaar werkzaam geweest bij CMD, een opleiding die hij mee heeft opgezet. Daarvoor was hij verbonden aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost. Inmiddels heeft hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. ‘Lesgeven is topsport. Fysiek en mentaal houdt het je gezond, maar eerlijk gezegd vind ik het fijn weer naar mijn habitat terug te keren; het maken van houtsnijwerk en tekeningen. Ik blijf verbonden met CMD. Zo zal ik workshops geven, bijvoorbeeld aan een groep studenten van Cambridge die een aantal dagen bij CMD komen.’

Docent van het jaar
Twee jaar geleden werd Van ’t Hullenaar door lezers van Punt uitgeroepen tot Docent van het Jaar.

De expositie van het werk van Van ’t Hullenaar is vandaag en morgen nog te zien op de eerste verdieping van de noodlokalen bij Avans in Breda.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?