Terug naar overzicht

Op gesprek bij Bredase Jongeren Raad

Een wachttijd van meer dan vier maanden, kleine of slechte studentenkamers én een hoge huurprijs. Breda heeft een studentenhuisvestingsprobleem; de stad heeft te weinig kwalitatieve en betaalbare studentenwoningen.

De Bredase Jongeren Raad is gestart met een petitie voor betere studentenhuisvesting in de stad. Afgelopen dinsdag konden Avansstudenten onder het genot van een kopje koffie met de leden van de raad in gesprek over hun eigen kamerproblematiek. Voorzitter Tim van het Hof:  ‘Studeren is en wordt al duur genoeg, zeker straks zonder ov-studentenkaart en met leenstelsel!’

Waarom luiden jullie de noodklok?
‘Breda is een studentenstad! Studenten komen van heinde en ver naar Breda vanwege het goede onderwijs. Een trend die de afgelopen jaren zichtbaar is geworden, is dat veel studenten ervoor kiezen buiten Breda en zelfs in Tilburg te gaan wonen, daar is de prijs lager. Wij zien hen als een verrijking van Breda en vinden het daarom belangrijk dat studenten zich ook hier kunnen vestigen.’

Wat zijn de obstakels voor studenten om in Breda te gaan wonen?
‘De huurprijzen van de kamers in Breda staan niet in verhouding met de geboden kamerkwaliteit. Resultaat: kleine of slechte kamers voor een hoge prijs. Uit de Nationale Studenten Enquête blijkt dat Breda zelfs één van de duurste steden is voor studenten om te wonen.’

Wat stelt de Bredase Jongeren Raad voor?
‘In de petitie roepen we de gemeente en alle andere partijen op om containerwoningen te plaatsen of lege kantoren om te vormen tot studentenwoningen. Dit zou een oplossing kunnen zijn op korte termijn voor de vele studenten die nog op zoek zijn naar een geschikte en betaalbare kamer.’

En op lange termijn?
‘In de toekomst zouden we willen zien dat er bij nieuwbouwprojecten en renovaties in Breda oog is voor de betaalbaarheid van studentenkamers. Studeren is en wordt al duur genoeg, zeker straks zonder ov-studentenkaart en met leenstelsel!’

Hoeveel handtekeningen zijn er inmiddels gezet?
‘De teller voor de papieren versie staat nu op ruim 1.000 handtekeningen, de online versie op 105. De petitie willen we aanbieden aan wethouder Bergkamp (Wonen en Leven) maar is ook gericht aan de gemeenteraad, woningbouwcorporaties, onderwijsinstellingen en belanghebbende partijen. Dit is uitgesteld tot eind januari, dat geeft ons de mogelijkheid om nog meer handtekeningen te verzamelen om een krachtiger geluid te laten horen.’

Teken hier de petitie, de Bredase Jongeren Raad kun je volgen op Twitter en Facebook.

Punt. Of had jij nog wat?

Chef

Onbegrijpelijk dus dat ze de flats aan de Lage kant gaan slopen, terwijl daar ontzettend veel studenten wonen.

2013-12-04 08:37:43

Student

Toevallig net mijn appartement online gezet. http://www.marktplaats.nl/a/huizen-en-kamers/huizen-te-huur/m752142670-appartement-hartje-breda-te-huur-centrum.html?c=9b26ed2a557deff636f4f8b9c5b7a618

2013-12-03 16:40:42

Meer lezen?