Terug naar overzicht

Stage lopen voor de film Sletvrees

Melissa Domacassée, vierdejaarsstudent Audiovisuele Vormgeving in Breda, liep stage bij documentairemaker Sunny Bergman, bekend van haar opzienbarende films rondom schoonheid en seksualiteit. Melissa werkte mee aan Bergmans nieuwste documentaire: Sletvrees.

Het begon allemaal met een vriendschapsverzoek op Facebook. ‘Ik bewonder Sunny Bergman al jaren om haar werk’, vertelt Melissa. ‘Toen ik ooit, op goed geluk, op Facebook vroeg of we vrienden konden worden, accepteerde ze mij. Ik las later over haar nieuwe filmproject en toevallig zocht ik toen net een stageplek voor mijn opleiding.’

Stageplek gecreëerd
Melissa stuurde Bergman een mail en mocht op gesprek komen. ‘Ik heb mezelf vervolgens enorm moeten verkopen, want eigenlijk was er geen ruimte voor een stagiair. Er is toen echt een stageplek voor mij gecreëerd.’ Vanaf april tot het einde van de zomer hield Melissa zich bezig met productiewerk, zoals voorgesprekken voeren met mensen uit de film.

Ook zocht, verzamelde en selecteerde Melissa het footage-materiaal voor in de film en mocht ze helpen tijdens draaidagen en het montageproces. ‘Het was een geweldige stagetijd. Sunny is de meest sympathieke persoon die je je kunt voorstellen, fantastisch om mee samen te werken. Ze gaf mij veel feedback. Deze stage is echt goed geweest voor mijn zelfvertrouwen.’

Media-aandacht
In Sletvrees verkent Sunny Bergman het denken over vrouwelijke seksualiteit. ‘Een vrouw die openlijk seksueel actief is wordt al snel een slet genoemd, terwijl mannen met soortgelijk gedrag stoer zijn’, aldus de tagline van de film. De film kreeg de afgelopen tijd veel media-aandacht.

De documentaire was 14 november op tv, in de aanloop naar het documentairefilmfestival IDFA. Melissa: ‘We konden zó’n goed tijdslot bij de VPRO krijgen, dat we besloten hebben de film op tv in première te laten gaan, in plaats van op IDFA.’ De film is nu nog terug te zien via Uitzending Gemist. De Avansstudent is tijdens de aftiteling in beeld, samen met de rest van de crew (zie foto).

Heimwee
Melissa maakt zelf ook documentaires, vooral rondom thema’s als heimwee en identiteit. ‘Ik ben geboren in Nederland, maar opgegroeid in Aruba. Daar heb ik zestien jaar gewoond, maar niet altijd met even veel plezier. De beperking van het wonen op een eiland, altijd maar dat tegen de fysieke grens aanlopen van de zee, dat benauwde me enorm.’

Al eerder maakte Melissa films over Aruba en haar jeugd daar. Voor haar afstudeerwerk borduurt ze verder door op dit thema. ‘In augustus ben ik voor het eerst in tijden weer teruggegaan naar het eiland voor research. Dankzij subsidie van de culturele stichting Unoca kan ik mijn afstudeerwerk financieren.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?