Studenten in actie tegen rijstverspilling

Jaarlijks wordt er 40 procent rijst verspild in Nederland. Tweedejaarsstudenten van de opleiding Small Business & Retail Management in Breda willen daar iets aan doen. Zij komen met de ‘Bio Beaker’.

Vijf dames richtten de student company Eco Cup Nederland op. ‘De Bio Beaker staat symbool voor een portie rijst voor één persoon. Rijst afmeten doet eigenlijk niemand, veel mensen gooien al gauw het hele pak in de pan. Met de Bio Beaker kun je zonder iets af te lezen precies de juiste hoeveelheid gebruiken’, vertellen Laura van Otterloo en Sanne de Laat. Het idee ontstond nadat de studenten een artikel lazen over rijstverspilling. ‘We schrokken daar heel erg van. We wisten niet dat rijstverspilling zo’n groot probleem was. Bij de productie van rijst komt er methaangas vrij en dat is slechter voor het milieu dan CO2’, aldus Laura.

Duurzaam materiaal
    Het materiaal dat voor de beker wordt gebruikt is niet belastend voor het milieu. ‘Duurzaamheid is tegenwoordig echt een trend. Daarom hebben we voor bioplastic gekozen, dat wordt gemaakt uit natuurlijke producten zoals zetmeel. Ook is het composteerbaar.’

De Bio Beaker is echter niet het belangrijkste van het project. ‘We willen vooral het probleem onder de aandacht brengen. We hebben enquêtes afgenomen en daaruit bleek dat heel veel mensen niet weten hoeveel rijst er wordt verspild. Daar willen wij verandering in brengen. Het gaat dus meer om het verhaal erachter’, legt Laura uit.

Naamsbekendheid
    De studenten zijn al volop bezig om het product onder de aandacht te brengen. Zo hebben ze al contact gehad met TV-kok Rudolph van Veen. ‘We wilden graag een bekende Nederlander benaderen die ons kon helpen. We dachten gelijk aan Rudolph, hij is een hele enthousiaste man die mensen aanspreekt. Daarnaast zet hij zich graag in voor duurzaamheid. Hij heeft ons uitgenodigd voor een gesprek’, aldus Sanne.

Biologische winkels
    Het is uiteindelijk de bedoeling de Bio Beaker via een eigen webshop te gaan verkopen, maar ook staan er gesprekken met biologische winkels op de planning. ‘De Bio Beaker mag niet in de schappen verdwijnen, want het gaat vooral om het verhaal er achter. Er moet dus echt iets van een stand komen. Daarover gaan we nu praten en hopelijk volgt daar een samenwerking uit’, vertelt Laura.

De Bio Beaker wordt waarschijnlijk vanaf januari verkocht. Het doel is om er minimaal tweehonderd te verkopen. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel, dat de dames nog moeten uitkiezen.