Terug naar overzicht

Doorbraak meettechniek prostaatkanker

Het lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences heeft een meettechniek ontwikkeld om sneller testosteron op te sporen in bloed. Belangrijk bij de behandeling van prostaatkanker omdat tumoren sneller groeien vanwege testosteron.

Het lectoraat Analysetechnieken in de Life Sciences heeft onderzoek gedaan naar een methode om therapie van prostaatkanker te ondersteunen. ‘Prostaatkankertumoren groeien sneller bij aanwezigheid van testosteron. Door de aanmaak van testosteron te blokkeren, kun je dus ook de groei van tumoren remmen’, legt Ben de Rooij uit. De Rooij is lid van de Kenniskring van het lectoraat en docent bij de Academie van Techniek voor Gezondheid en Milieu.

Meerdere targets
Aanleiding voor het onderzoek was dat de huidige meetmethode niet betrouwbaar genoeg bleek. ‘Daarbij wordt gebruikt gemaakt van antilichamen. Die reageren op een target – in dit geval ook testosteron – waardoor het antilichaam een reactie vertoont’, aldus De Rooij. ‘Het probleem bij deze meettechniek is dat het antilichaam op meerdere targets kan reageren, dan kun je dus niet met zekerheid zeggen dat het om testosteron gaat.’

Sneller onderzoeksresultaten
Het lectoraat heeft nu een meettechniek ontwikkeld om de concentratie testosteron te meten in het bloed van de patiënt. Bij deze zogeheten LC/MS-methode wordt specifiek testosteron gesignaleerd, waardoor artsen sneller onderzoeksresultaten hebben. De methode wordt momenteel door het lectoraat getest aan de hand van patiëntmateriaal. De resultaten hiervan worden vergeleken met die van het ziekenhuis. En mogelijk wordt daarna de LC/MS-methode toegepast door de vijf ziekenhuizen die betrokken zijn geweest bij dit Avans-onderzoek.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?