Ontwerpen daklozenopvang goed ontvangen

    Ontwerp een nieuwe opvang voor dak- en thuislozen op twee bestaande locaties in Tilburg. Dat is de opdracht die studenten van verschillende opleidingen meekregen in de minor ‘Design For All’.

    ‘Een verfrissend ontwerp. Dit geeft een heel andere kijk op de situatie. Daar moeten we zeker eens naar kijken.’ Als je als groep studenten dergelijke reacties krijgt van je opdrachtgevers dan heb je iets moois opgeleverd. De Tilburgse wooncorporatie Tiwos en stichting voor maatschappelijke opvang Traverse waren zeer tevreden over het werk van de studenten van de minor ‘Design For All’.

    De studenten komen van de opleidingen Technische Bedrijfskunde, Gezondheidszorgtechnologie, Bouwkunde en één student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening .

    Ontwerp niet te mooi?
    Afgelopen week presenteerden zij hun werk van de afgelopen maanden aan een afvaardiging van Tiwos, Traverse en de architect die bezig is met beide locaties. De frisse blik waarvoor de studenten gevraagd waren, werd goed ontvangen. Bij het ontwerp voor de dagopvang aan de Gasthuisstraat was er wel de vraag of het niet ‘te mooi’ was voor de cliënten. Het is een tijdelijke opvang; nodigt het ontwerp van de studenten niet teveel uit om te blijven hangen? Maar nee, door geen gebruik te maken van bankstellen en relaxruimtes is het overduidelijk dat je gebruik mag maken van de opvang. Máár je krijgt het niet het gevoel van een gezellige huiskamer, zo pareren de studenten de kritiek.

    Toekomstbestendig
    De locatie aan de Reitse Hoevenstraat is nu opgebouwd uit diverse paviljoens, ook toekomstschetsen gaan uit van die indeling. De groep studenten presenteert echter een locatie bestaande uit twee afdelingen die met elkaar in contact staan middels een restaurant. Een bewuste keuze zo verdedigt deze groep studenten zich. ‘Het huidige restaurant is onzichtbaar omdat de paviljoens ervoor staan. In ons ontwerp krijgt het restaurant een gewenste centrale functie als blikvanger. Bovendien is deze wijze van bouwen toekomstbestendig.’

    Paul de Wal, student Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, is de enige student van de Academie voor Sociale Studies Breda tussen al de ‘techneuten’. ‘Ik heb voor deze minor gekozen omdat ik mijn blikveld wilde verruimen. Mensen uit de zorg hebben de neiging veel in hun eigen wereld te blijven. Volgens mij is er veel winst te halen in de facilitaire kant, maar er zijn ook zaken die bijvoorbeeld technisch helemaal niet kunnen. Daar heb ik nu meer inzicht in gekregen.’

    Advies
    De afgelopen maanden is Paul niet bezig geweest met bijspijkeren van zijn wiskunde. ‘Ik heb vooral vanuit mijn achtergrond advies gegeven aan mijn medestudenten. Zo wilden zij een groot atrium plaatsen in het gebouw. Ik weet echter dat de gebruikers nogal gehecht zijn aan hun privacy. Daarom zie je het atrium ook niet terug in het definitieve ontwerp.’

    De ontwerpen van de Avansstudenten worden door de opdrachtgevers meegenomen in het denkproces. ‘Als de nieuwe gebouwen er staan, worden jullie uitgenodigd voor de opening.’

    Deel dit artikel

    Reageer op dit artikel

    * Verplicht veld

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties.