Terug naar overzicht

Werken goede voornemens echt?

Goede voornemens zijn onzin, zeggen sommigen die daarom maar afzien van plannen voor het nieuwe jaar. In februari stromen de sportscholen weer leeg en gaat de verkoop van sigaretten omhoog. Toch zijn er manieren om goede voornemens om te zetten in daden. Lector gedragseconomie Arie de Wild, verbonden aan de Hogeschool Rotterdam, geeft een aantal tips.

De Wild verwijst in een artikel van het Rotterdamse hogeschoolblad Profielen onder andere naar het boek The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business van Charles Duhigg. ‘Een van de verhalen die Duhigg vertelt, gaat over een vrouw die vastliep in haar leven’, vertelt De Wild. ‘Ze had overgewicht, haar man was bij haar weg en baantjes hield ze nooit langer dan een half jaar vol. Bovendien was ze kettingroker. Deze vrouw ging op reis naar Egypte, zag de piramides en wilde het jaar daarop terugkomen om de woestijn in te trekken. “Maar dan moet ik wel fit zijn en stoppen met roken”, dacht ze bij zichzelf.’

Vervangende gewoonte
‘Zo gezegd zo gedaan. Steeds als ze erge trek in een sigaret had, ging ze hardlopen. Daardoor viel ze af, kreeg ze een positiever zelfbeeld, aandacht van mannen… De crux is dat één actie een kettingreactie in gang kan zetten. Met een goed voornemen alleen ben je er niet. Je hebt een vervangende gewoonte nodig voor de gewoonte die je wilt afzweren. In dit voorbeeld: bewegen in plaats van roken. De beloning is dat je je al op korte termijn beter voelt, of meer tevreden over jezelf.’

Volgens de lector moet je acties koppelen aan je goede voornemens. ‘Je wilt in 2014 bijvoorbeeld gezonder leven? Welke acties onderneem je om dat te bereiken? Maak de acties concreet. Onderscheid daarbij wekelijkse en dagelijkse acties. Wat Brian Moran van het boek The 12 Week Year: Get More Done In 12 Weeks Than Others Do In 12 Months doet, is een periode kiezen van twaalf weken. Als je de periode verkleint, wordt het plannen van acties overzichtelijker en daardoor beter haalbaar.’

Cheat-time
‘Natuurlijk kom je ook bij deze methode momenten tegen waarin je de verleidingen niet kan weerstaan. Zoals de Amerikaanse gedragseconoom Dan Ariely zegt: “Dat is niet erg, plan deze momenten in. Hij noemt dat me-time of cheat-time. Door het inplannen van cheat-time, haal je de druk even van de ketel. Maar dan moet je daarna wél de draad weer oppakken. Een manier om jezelf bij de les te houden, is je goede voornemens aan anderen vertellen. Daardoor committeer je je sterker aan je doelen’, legt De Wild uit.

Ook het registreren van vorderingen kan bijdragen aan een langer leven van je goede voornemen. De Wild: ‘Dat werkt bijvoorbeeld goed met sporten. Denk maar aan de hardloop-apps die een trackrecord bijhouden van je rondjes, je hartslag enzovoorts.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?