Terug naar overzicht

COSA-vrijwilligers gaan Benno L. helpen

Benno L. krijgt hulp van de getrainde vrijwilligers van COSA: Cirkels voor Ondersteuning, Samenwerking en Aanspreekbaarheid. Dit landelijke project, opgezet door Reclassering Nederland en Avans, richt zich op een succesvolle re-integratie van zedendelinquenten.

Vorige week ontstond er ophef rond Benno L., de oud-zwemleraar uit Den Bosch die vast heeft gezeten voor kindermisbruik, nadat bekend werd dat hij in Leiden woont. Bezorgde buurtbewoners protesteerden en het kwam zelfs zo ver dat de burgemeester van Leiden garant ging staan. Benno L. blijft in Leiden wonen, zo maakte de gemeente vrijdag bekend. Afgelopen weekend werd duidelijk dat COSA-vrijwilligers de man gaan helpen om zijn plek weer te vinden in de samenleving.

Sociaal isolement tegengaan
COSA heeft als doel zedendelinquenten na het uitzitten van hun straf te behoeden voor een sociaal isolement, want dat vergroot de kans op recidive. In het project worden met behulp van vrijwilligers en onder begeleiding van professionals (bijvoorbeeld van de GGZ en de politie) zedendelinquenten gere-integreerd in de maatschappij.

COSA is twintig jaar geleden ontstaan in Canada, waar goede resultaten zijn gehaald. Ook in Groot-Brittannië zijn successen geboekt met deze aanpak. Het aantal nieuwe slachtoffers blijkt te dalen en de delinquenten re-integreren beter.

Ook succes in Nederland
Avans heeft samen met Reclassering Nederland in 2009 het project COSA (oorspronkelijke betekenis: Circles Of Support and Accountability) geïntroduceerd in Nederland. Het Expertisecentrum Veiligheid van Avans zorgt voor opleiding en onderzoek en maakt de verbinding met het onderwijs. Reclassering Nederland zorgt voor de uitvoering van de cirkels.

Inmiddels zijn er tientallen COSA-cirkels actief in Nederland en heeft het project, ooit begonnen in Noord-Brabant, nu landelijke dekking. Er zijn bijna honderd COSA-vrijwilligers in Nederland. Tussen 2009 en 2012 namen 26 vrijgelaten delinquenten aan een cirkel deel: allen bleven op het rechte pad.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?