Terug naar overzicht

Geen freelancers meer voor de klas bij Avans

Docenten die op freelance basis voor Avans werken worden voor 1 september voor de keuze gesteld: of een aanstelling bij de hogeschool of helemaal stoppen met werken voor Avans. Het College van Bestuur van Avans heeft eind vorige week het besluit genomen vanaf 1 september niet meer met freelancers te werken als het gaat om curriculum gebonden activiteiten.

Geen zelfstandig ondernemer
Zelfstandigen mogen niet voor de klas staan omdat er bij het verzorgen van onderwijs sprake is van een gezagsrelatie, stelt de Belastingdienst. Een docent is gebonden aan een onderwijsprogramma en een rooster en is dus niet vrij zijn werkzaamheden naar eigen inzicht uit te voeren. Daarom is een freelancedocent geen zelfstandig ondernemer, maar een pseudowerknemer. De Belastingsdienst gaat daar vanaf september strenger op controleren.

‘Alle hogescholen worden getroffen door dit besluit’, zegt Doetina van Kelle, directeur van de Diensteenheid Personeel & Organisatie van Avans.

Brief of gesprek
Freelancers die nu werkzaam zijn als docent bij de deeltijdacademie van Avans moeten als eerste de keuze gaan maken. ‘In verband met de veranderingen in het deeltijdonderwijs van Avans willen we op tijd weten of freelancers vanaf september met een aanstelling hun bijdrage willen blijven leveren’, zegt Van Kelle. De betreffende docenten hebben allemaal een brief ontvangen waarin ze gevraagd wordt een keuze te maken. ‘Bij andere academies zullen directeuren die gesprekken gaan voeren.’

Het opgeven van een deel van hun freelance inkomen voor een beperkte aanstelling levert docenten zowel voor- als nadelen op. Het tarief voor hun werkzaamheden is meestal lager als ze werken met een aanstelling, daar staat tegenover dat ze bijvoorbeeld wel pensioen en vakantiegeld opbouwen.

Van Kelle kan niet zeggen hoeveel freelance docenten momenteel bij Avans werken. Vooral bij de Academie voor Deeltijd en de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost werken er veel.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?