Terug naar overzicht

Stage in onrustig Bangkok

Sinds november zijn er onlusten in Bangkok. Maar Avansstudent Mike heeft daar weinig gemerkt tijdens zijn stage in Thailand. ‘De demonstraties zijn vaak veilig en lijken af en toe meer op een carnavalsoptocht.’

Stage
Mike Davies, derdejaarsstudent Small Business en Retail Management in Den Bosch, liep de afgelopen maanden stage bij de Dutch Chamber of Commerce MKB Thailand in Bangkok. Het bedrijf ondersteunt de ontwikkeling van Nederlandse ondernemers in het Midden- en Kleinbedrijf in Thailand. ‘De protesten duren nu een paar maanden. In het begin merkte ik er weinig. Sinds de shutdown van 13 januari werd het wel een beetje storend; taxi’s moeten omrijden en op stap is het erg rustig.’

Het Thaise parlement steunde in november een amnestiewet waardoor tegenstanders vreesden dat de oud-premier uit zijn zelfgekozen ballingschap zou terugkeren naar Thailand. De Democratische Partij, de oppositie, eist dat premier Yingluck Shinawatra aftreedt. Ze wordt gezien als marionet van haar broer; de voor corruptie veroordeelde oud-premier Thaksin Shinawatra. Hij werd in 2006 door het leger afgezet en voor corruptie veroordeeld.

‘Uit voorzorg heb ik een paar dagen vanuit mijn appartement gewerkt’

Carnavalsoptocht
Als buitenlander is het beter om geen kant te kiezen in het openbaar, of om je mening hierover te uiten tegen Thai, vertelt Mike. ‘Uit voorzorg heb ik een paar dagen vanuit mijn appartement gewerkt maar contact met de buitenwereld is altijd mogelijk geweest. De demonstraties zijn vaak veilig en lijken af en toe meer op een carnavalsoptocht. Keigezellig dus!’

Dat je je mening beter voor je kunt houden, wil niet zeggen dat de Avansstudent er geen heeft: ‘Laatst las ik in de Bangkok Post een artikel met de titel Fighting corruption with corruption. Daarin wordt Thailand vergeleken met India; een land dat ook wordt geplaagd met veel corruptie en zelfs nog grotere inkomensverschillen. Beide partijen – de ‘yellow shirts’ en ‘red shirts’ – deugen niet vanwege onder andere corruptie.

Derde ‘kleur’
‘In India hebben ze het voor elkaar gekregen om een partij op te richten genaamd Aam Aadmi Party (AAP). Vrij vertaald: “de gewone man”. Die partij gaf de grote partijen het nakijken tijdens de verkiezingen.’ Mike denkt dat het voor Thailand ook de beste oplossing zou zijn om een derde ‘kleur’ te vormen: ‘De aantallen, middelen en de kennis zijn er in ieder geval.’

Aan de vooravond van de parlementsverkiezingen afgelopen zondag brak in Bangkok geweld uit tussen voor- en tegenstanders van de regering. Om de verkiezingen zonder al te veel problemen te laten verlopen waren in het hele land 200.000 agenten en 7.000 militairen ingezet. De stembusgang was een reactie van Premier Yingluck Shinawatra op de protesten, terwijl de oppositie de bevolking tot een boycot opriep omdat zij eerst hervormingen eist. De officiële uitslag verwacht men eind februari.

bangkok2-max

Punt. Of had jij nog wat?

Anoniem

Super gaaf!! Mike maakt het mee!

2014-02-07 09:45:02

Meer lezen?