Terug naar overzicht

Tilburg: let op je spullen

In Tilburg kun je maar beter goed op je spullen passen. Die indruk krijg je tenminste als je de cijfers van de AD Misdaadmeter bekijkt. Er wordt meer ingebroken in garages en schuren en bij bedrijven, uit auto’s en motoren wordt vaker gestolen en het percentage straatroven is fors toegenomen.

Ook koppen in het Brabants Dagblad zijn veelzeggend: ‘Mannen beroven vrouw van handtasje in Tilburg’, ‘Drietal breekt in bij leegstaande woning Tilburg’ en ‘Tilburger moet 8 maanden zitten na diefstal motoren’. Het staat allemaal op dezelfde dag op de site van de krant.

Inbraak
‘Ton extra voor aanpak inbraken Tilburg’ kopte het Brabants Dagblad laatst. De stad krijgt 100.000 euro van de overheid omdat het één van de acht steden in Nederland is met de hoogste woninginbraakcijfers. Volgens de AD Misdaadmeter werd er in 2012 (cijfers van 2013 zijn nog niet bekend) per duizend inwoners 53,47 keer ingebroken. Dat is ver boven het Nederlandse gemiddelde van 39,29. Van de 100.000 euro die Tilburg nu krijgt, worden bijvoorbeeld extra particuliere beveiligers betaald.

Opvallend in de AD Misdaadmeter is het gestegen percentage voor wapenbezit. Werden er in 2011 nog 71 mensen aangehouden met een wapen op zak, een jaar later waren dat er 104. Dat is een stijging van 46,5 procent. Ook openlijk geweld is behoorlijk toegenomen, met 24,6 procent. Het gaat daarbij om mishandeling door een groep. In een stad als Tilburg, waar veel (jonge) mensen uit omliggende dorpen en steden naartoe komen voor een avondje stappen, is dat percentage automatisch hoger dan in steden zonder zo’n ‘centrumfunctie’.

Geen onveilig gevoel
Toch lijken Tilburgers zich niet onveilig te voelen in hun stad. Volgens de Stadsmonitor van de gemeente geven inwoners gemiddeld een 7,79 als cijfer voor hoe veilig ze zich overdag voelen in hun buurt. ’s Avonds is dat een 6,59. In het centrum zijn die cijfers lager. Daar geven bewoners ook aan meer overlast te hebben en meer last van criminaliteit.

Er zijn ook nog lichtpuntjes: in een jaar tijd is het aantal overvallen bijna gehalveerd, blijkt uit de AD Misdaadmeter. Mishandeling – één op één geweld – is met bijna 12 procent gedaald. Al met al is de score van Tilburg niet zo slecht. De op vijf na grootste stad van Nederland, eindigt op plek veertien van de ranglijst van (on)veilige gemeenten.

Punt. Of had jij nog wat?

Marije

Ik ben ongeveer 1 jaar geleden geroll'ed in het centrum van Tilburg. Hierdoor voel ik mij erg onveilig wanneer ik in het centrum loop en verstop mijn portemonnee dan ook goed in mijn tas.

2014-02-07 09:16:31

Meer lezen?