Terug naar overzicht

Niets mis met tienduizenden euro’s collegegeld

Minister Bussemaker maakt zich niet druk om het hoge collegegeld voor sommige opleidingen. Studenten betalen soms tienduizenden euro’s, maar daar zijn volgens haar goede redenen voor.

De hoogte van het collegegeld voor studenten die al een diploma op zak hebben, loopt enorm uiteen: van 1.900 euro tot tienduizenden euro’s per jaar. Maar volgens minister Bussemaker zijn die enorme bedragen ‘in de meeste gevallen verklaarbaar, omdat die opleidingen in het algemeen meer kosten met zich meebrengen’.

Tweede studie
De minister is dan ook niet van plan om zelf te bepalen hoeveel universiteiten en hogescholen maximaal mogen vragen voor een ‘tweede studie’, antwoordt ze op Kamervragen van SP-kamerlid Jasper van Dijk. Ze herhaalt wel haar eerdere belofte dat ze opleidingen zal aanspreken die opvallend veel geld vragen.

32.000 euro per jaar
Aan de Universiteit Maastricht bijvoorbeeld kost een geneeskundeopleiding voor studenten die al een bachelordiploma hebben 32.000 euro per jaar, aan de Universiteit Utrecht slechts 11.050 euro. De overheid subsidieert een tweede studie niet, tenzij die tweede studie een zorg- of onderwijsopleiding is en de student nog geen diploma heeft in een van die sectoren.

Van Dijk is teleurgesteld in de antwoorden van de minister en noemt het ‘onbegrijpelijk’ dat Bussemaker de instellingen geen maximum wil opleggen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?