Negen hbo-bestuurders verdienden te veel

  In 2013 verdienden negen bestuurders van hogescholen, meer dan de wettelijke salarisnorm. Ook drie interim-bestuurders kregen erg goed betaald, blijkt uit een nieuw overzicht van de bezoldiging van hbo-bestuurders. Paul Rüpp, bestuursvoorziter van Avans, verdient 226.782 euro per jaar, inclusief pensioenpremies.

  Minister Bussemaker deed afgelopen jaar een dringend beroep op veel verdienende hbo-bestuurders om hun salaris onder de norm van de nieuwe ‘wet normering topinkomens’ te brengen, ook als ze daar nog niet toe verplicht waren.

  Daaraan gaven ze niet allemaal gehoor. Bestuurders die al een contract tekenden voordat de nieuwe salarisnorm in februari 2012 van kracht werd, mogen hun hogere salaris voorlopig behouden.

  Volgens de Vereniging Hogescholen, die de lijst heeft samengesteld, verdienden in 2013 slechts zeven bestuurders meer dan de norm van 198.279 euro. Maar daarbij laat de werkgeversvereniging een bestuurder buiten beschouwing die in deeltijd werkte en een bestuurder die tussentijds vertrok.

  Paar maanden werk: 150.000 euro
  Opvallend is het salaris van een bestuurder bij NHL Hogeschool. Die kreeg voor een paar maanden werk 150.000 euro. Omgerekend naar een jaarsalaris verdiende hij meer dan vier ton. Dat is inclusief btw, aldus een voetnoot. Hij valt overigens niet onder de wettelijke norm, want er is een uitzondering gemaakt voor interim-bestuurders die in anderhalf jaar tijd hooguit zes maanden bij een hogeschool werken.

  Ook bij kunsthogeschool Artez loopt de bezoldiging van het bestuur in de papieren. Voor tien maanden in deeltijd (vier dagen per week) kreeg een bestuurslid ruim 208 duizend euro. Daar komt nog 68.750 euro bovenop voor het bedrijf dat hem verhuurt. De raad van toezicht van Artez “is in overleg met OCW welk deel van de bezoldiging onder de WNT valt”.

  Avans
  Maar dat zijn uitzonderingen. De meeste hbo-bestuurders op het lijstje zijn gewoon in dienst van hun hogeschool. Van hen verdient voorzitter Paul Rüpp van Avans Hogeschool het meest: 226.782 euro per jaar, inclusief pensioenpremies. Hij wordt op de voet gevolgd door Geri Bonhof van de Hogeschool Utrecht, die 222.708 euro ontving.

  Ook bestuurders van de Hogeschool van Amsterdam kregen meer dan twee ton (net als minister Jet Bussemaker toen ze daar nog bestuursvoorzitter was), maar voor hen geldt een uitzondering. Zij besturen namelijk ook de Universiteit van Amsterdam en daarom vallen ze onder de hogere salarisnorm van universiteiten.

  Precies het maximale bedrag
  Eén bestuurder verdiende tot op de euro nauwkeurig precies het maximale bedrag. Dat is oud-collegevoorzitter Marcel Wintels van Fontys Hogescholen. Sinds dit collegejaar verdient zijn toenmalige collega en opvolger Nienke Meijer evenveel, al kwam ze in 2013 nog iets boven de norm uit.

  Meer artikelen over

        

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Twee keer zelfs en niet alleen Paul Rupp. Ga maar na: kleine Hogeschool met drie bestuurders met zelfs een gemiddelde bezoldiging van boven de 2 ton. Alleen naar Paul Rupp kijken is te kort door de bocht. Totaalplaatje is nog onthutsender

  • Piep,
   je vergist je, het zijn 28.000 studenten, is 1 € …

  • Het gaat niet zo zeer om het bedrag maar het signaal wat de bestuurder hiermee afgeeft 😉

  • Tja, netjes is ’t niet maar ehh… 28.503 per jaar boven de norm, 23.000 studenten: ja dat scheelt wel helemaal 1,24 op m’n collegegeld. Nou nou.

  • Als avans echt duurzaam ondernemen hoog op het lijstje heeft staan moet zij dit laten.

  • Eenzijdige belang(en) van de top(managers) die elkaar indekken en het handje boven t hoofd te houden om zodoende jaren te kunnen profiteren. Terwijl studeren jaarlijks duurder wordt en de kwaliteiten van onderwijs steeds achter uitgaat.

  • 226.782 euro per jaar = 18.898,50 euro per maand
   198.279 euro per jaar = 16.523,25 euro per maand

   Dat is 28.503 euro per jaar en 2.375,25 euro per maand teveel!

  • Grappig dat het collegegeld tussen 2010 en 2014 elk jaar nog is toegenomen.

  • Hij mag best een deel inleveren zodat onze studiekosten weer een stuk naar beneden kunnen.

  • Aha, daar gaat al mijn collegegeld dus heen.
   Dit zou eigenlijk geen verassing moeten zijn, maar dat is het dus wel. Ik dacht dat Avans zich wel aan zulke normen zou houden!

   Wordt er verder ook iets mee gedaan? Of is het puur een constatering?