Taalvaardigheid hbo’ers bedroevend

  Het is slecht gesteld met de taalvaardigheid van eerstejaarsstudenten. Ze zijn niet in staat het basisschoolniveau te halen, blijkt uit een steekproef.

  Hbo-studenten maken gemiddeld 81 fouten per volgeschreven A4, wo-studenten de helft. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anouk van Eerden van de Hanzehogeschool en Mik van Es van de Rijksuniversiteit Groningen. De resultaten bevestigen eerder onderzoek naar taalvaardigheid van studenten en geven voor het eerst een indicatie van de omvang van het probleem.

  Basale taalfouten
  Van Eerden en Van Es hebben zich gericht op basale taalfouten die afbreuk doen aan de begrijpelijkheid van een tekst. Zij probeerden het aantal taalfouten meetbaar te maken door Groningse studenten een simpele tekst te laten schrijven. Vier experts controleerden de teksten op fouten. Alleen fouten die twee of meer beoordelaars herkenden werden meegerekend.

  De meest voorkomende fouten zijn verkeerde of overbodige woorden. Onderzoekster en hbo-docent Anouk van Eerden geeft in de Volkskrant een voorbeeld: ‘Frisdranken waar de suikergehalte bijna met de helft gehalveerd wordt’. Verkeerde woordkeus, onjuiste interpunctie en rare zinsconstructies vormen 60 procent van het aantal fouten. Slechts 2 procent van de gemaakte vergissingen betrof een dt-fout. ‘Maar dt-fouten’, zegt Van Eerden, ‘doen geen afbreuk aan de betekenis van de tekst.’

  Van Eerden noemt het aantal fouten verbijsterend, vooral omdat het ging om studenten met een talige studie. De omvang van de steekproef, dertig studenten, doet volgens Van Eerden niets af aan de conclusie. ‘Het aantal fouten kan tien lager of hoger liggen, maar blijft veel te hoog.’

  Meer artikelen over

        

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Natuurlijk gaat het via de computer, maar spellingscontrole haalt er niet alles uit. Ook formulering, en gramatica vallen onder taal.

  • En wat denken ze van de mensen die alles verkorten. Dat draagt ook niet bij aan de taal. Niet alleen spellingscontrole en “luiheid” is hier de oorzaak van.

  • Vakjargon staat gewoon in de VanDale. http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=vakjargon&lang=nn
   Gaarne eerst je uitspraken te controleren, zoals het mij verteld is op Avans.

  • Tegenwoordig wordt alles via de computer gedaan. Met bijhorende spellingcontrole is het bijzonder knap nog spelfouten te maken. Wie schrijft er tegenwoordig nog verslagen met de hand. Dat is zo jaren ’80.

  • Jargon gaat toch altijd over een vak?
   Dit bedoelen we nou, de taalvaardigheden gaan hard achteruit!!

  • @Henk, bij chemie is het ook een belang dat je goed moet schrijven, elk periode dient een verslag geschreven te worden en een foutieve spelling, taalfout en (zins)opbouw en weinig gebruik van vakjargon kan je punten kosten

  • da kan dan wel waar weze, maar het nivo van hbo is ook triest laag. als ze willen dat het nivo omhoog gaat dan moeten ze hier eisen aan stellen en niet alleen concluderen. roepen dat alles fout is kan iedereen

  • Ik denk dat dit wel klopt. Over het algemeen is het niveau van taal, spelling en gramatica niet best onder HBO-studenten. Echter, schrijven is wel belangrijker bij een opleiding journalistiek dan bijvoorbeeld chemie of elektrotechniek in mijn opinie.