Taalvaardigheid hbo’ers bedroevend

Het is slecht gesteld met de taalvaardigheid van eerstejaarsstudenten. Ze zijn niet in staat het basisschoolniveau te halen, blijkt uit een steekproef.

Hbo-studenten maken gemiddeld 81 fouten per volgeschreven A4, wo-studenten de helft. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Anouk van Eerden van de Hanzehogeschool en Mik van Es van de Rijksuniversiteit Groningen. De resultaten bevestigen eerder onderzoek naar taalvaardigheid van studenten en geven voor het eerst een indicatie van de omvang van het probleem.

Basale taalfouten
    Van Eerden en Van Es hebben zich gericht op basale taalfouten die afbreuk doen aan de begrijpelijkheid van een tekst. Zij probeerden het aantal taalfouten meetbaar te maken door Groningse studenten een simpele tekst te laten schrijven. Vier experts controleerden de teksten op fouten. Alleen fouten die twee of meer beoordelaars herkenden werden meegerekend.

De meest voorkomende fouten zijn verkeerde of overbodige woorden. Onderzoekster en hbo-docent Anouk van Eerden geeft in de Volkskrant een voorbeeld: ‘Frisdranken waar de suikergehalte bijna met de helft gehalveerd wordt’. Verkeerde woordkeus, onjuiste interpunctie en rare zinsconstructies vormen 60 procent van het aantal fouten. Slechts 2 procent van de gemaakte vergissingen betrof een dt-fout. ‘Maar dt-fouten’, zegt Van Eerden, ‘doen geen afbreuk aan de betekenis van de tekst.’

Van Eerden noemt het aantal fouten verbijsterend, vooral omdat het ging om studenten met een talige studie. De omvang van de steekproef, dertig studenten, doet volgens Van Eerden niets af aan de conclusie. ‘Het aantal fouten kan tien lager of hoger liggen, maar blijft veel te hoog.’