Terug naar overzicht

Dé must read van deze zomer

Een boek dat kwantumfysica leuk maakt. Dat duidelijk maakt dat technologische vooruitgang niet altijd positief is. Een boek over  keer op keer dood gaan. De eerste vijftien levens van Harry August is hét boek dat je deze zomer lezen moet.

Harry August gaat dood. Keer op keer. Wat hij ook doet of besluit, telkens keert hij terug in hetzelfde leven, in hetzelfde jaar, op dezelfde plek. Maar mét de kennis uit zijn vorige levens. Op zich doet de basisgedachte achter De eerste vijftien levens van Harry August denken aan Groundhog Day, de filmklassieker waarin Bill Murray telkens dezelfde dag beleeft.

Bastaardzoon
Dit boek van Claire North zit echter een stuk beter in elkaar. Zo wordt Harry August telkens weer geboren als bastaardzoon op het Britse platteland in 1919. Een turbulente tijd in Europa. En North laat August dan ook van alles meemaken op verschillende manieren. Dat kan als je doodgaat en je leven weer opnieuw begint. Dan kun je de eerste paar keer in de Tweede Wereldoorlog verzeild raken als soldaat, maar ben je pienter genoeg om die oorlog in je volgende levens zoveel mogelijk te vermijden.

Haak nu niet meteen af als je denkt dat De eerste vijftien levens van Harry August teveel sciencefiction is. Integendeel. North beschrijft de geschiedenis van de afgelopen eeuwen op een erg realistische manier. Qua stijl doet het boek denken aan het vroege werk van David Mitchell zoals het welbekende Wolkenatlas.

De wereld vergaat
In zijn elfde leven komt er een meisje aan het sterfbed van Harry. Ze deelt hem mee dat de wereld vergaat, sneller dan bedoeld. Vanaf dat moment moet de hoofdpersoon op een queeste om de wereld te redden. Daar heeft hij meerdere levens voor nodig. En vriendschappen en liefdes worden op het spel gezet.

De eerste vijftien levens van Harry August is hét boek dat je deze zomer gelezen moet hebben.

Punt. Of had jij nog wat?

Berry Timmers

Arold, dank je voor deze tip.

2014-07-18 00:47:47

Meer lezen?