Koopverslaving leidt tot afstudeerproject

  Verslaafd was Susanne Sinke. Soms kocht ze wel drie keer per dag kleren bij Zalando. In 37 weken bestelde ze voor 46.515,60 euro aan kleding. Afgelopen week studeerde ze af aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving| St. Joost met een boek over haar verslaving.

  ‘Ik kocht echt veel bij Zalando. Het gaat ook zo makkelijk. Alles kan op rekening’, zegt Susanne, net-afgestudeerd bij Vormgeving in Breda. ‘Het meeste stuurde ik retour, sommige kleren nadat ik ze één keer gedragen had. Het was echt een koopverslaving.’

  Kledingfabriek
  Nadat er negenhonderd mensen overleden in een kledingfabriek in Bangladesh ging de kunststudent de eerste vraagtekens zetten bij haar consumentengedrag. ‘Maar uiteindelijk maakte het me niet uit wat er met die mensen daar was gebeurd, ik bleef kopen.’

  Ook een documentaire over de slechte werkomstandigheden bij Zalando kon Susanne niet overtuigen. Contact met een ex-medewerker die haar vertelde over zijn negatieve ervaringen was ook niet genoeg. ‘Mijn koopverslaving won altijd. En niet alleen bij mij.
  We willen het liefst allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, ook al gaat dat ten koste van anderen. Slechte werkomstandigheden en uitbuitingen zijn erg maar actie ondernemen zal ik niet doen.’

  Rechtszaak
  Tot Zalando stopte met het terugbetalen van geld dat Susanne tegoed had. ‘Toen raakten ze mij persoonlijk. Dat heeft uiteindelijk ook geleid tot een rechtszaak die ik gewonnen heb. Sindsdien koop ik niks meer online.’

  Susanne heeft een boek gemaakt met verschillende leesrichtingen. Als basis dienen haar bestelformulieren van Zalando. Per week kun je lezen wat ze allemaal heeft besteld. Daarboven lees je haar persoonlijke verhaal en op z’n kop de ervaringen van de ex-medewerker van Zalando.

  ‘Zij zien toch ook dat ik voor duizenden euro’s bestel? Gaat er dan geen belletje rinkelen daar?’

  ‘Het boek is een weerspiegeling van mijn koopverslaving. Ik vind dat belangrijk omdat het mijn koopgedrag weergeeft: met mij vertonen nog vele andere mensen dit koopgedrag. En een bedrijf als Zalando doet daar niets aan. Zij zien toch ook dat ik voor duizenden euro’s bestel? Gaat er dan geen belletje rinkelen daar?’

  Susanne was met haar boek genomineerd voor de Sint Joostpenning. Op aanraden van docenten wil ze het boek gaan uitgeven.

  susanne sinke - koopverslaving - 620

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Ik zou ook graag een exemplaar hebben! Waar te bestellen? 😉

  • Ik vind het schandalig, als het aan mij ligt had zelando het geld mogen houden alles een dag dragen en dan terug sturen, is dat niet pas voor een dubbeltje op de eerste rang zitten!

  • Stuur mij maar een exemplaar op! Ik ben nieuwsgierig geworden 😉

  • Altijd opzienbarend hoe sommige individuen de waarheid kunnen verdraaien. Volgens mij heeft Susanne hulp nodig om uit de slachtoffer rol te stappen en verantwoordelijkheid te nemen. De inhoud van dit boek heeft daar niets mee te maken.