Het leenstelsel levert bijna een miljard euro op. Hoe kan het dan dat het hoger onderwijs uiteindelijk maar zeshonderd tot achthonderd miljoen euro extra krijgt, vroeg CDA-Kamerlid Michel Rog gisteren tijdens een technische briefing.
De koning zei in de troonrede dat het leenstelsel een miljard euro zou opleveren, memoreerde Rog. Betekent dit dat vierhonderd miljoen euro van de basisbeurs ergens anders heen gaat dan naar het hoger onderwijs, vroeg hij de ambtenaren van minister Bussemaker.
Bijverdiengrens wordt afgeschaft
Het leenstelsel levert geld op, legden zij uit, maar het kost ook wat. De bijverdiengrens wordt bijvoorbeeld afgeschaft en dat betekent dat het ministerie meer geld moet uitgeven aan de studiefinanciering.
Handtekening GroenLinks kost geld
Ook de handtekening van GroenLinks onder het leenstelselakkoord kost een flinke duit. Verhoging van de aanvullende beurs bijvoorbeeld, is niet gratis. Hetzelfde geldt voor de tegemoetkoming van 1200 euro voor studenten die door een functiebeperking langer over hun studie doen. In ruil voor politieke steun moest minister Bussemaker genoegen nemen met een kleinere investering in het hoger onderwijs.
Die investering komt uiteindelijk uit op zeshonderd tot achthonderd miljoen euro, aldus de ambtenaren van de minister. Hoe groot het bedrag dat overblijft uiteindelijk zal zijn, hangt onder meer af van het aantal studenten dat de hele lening weer terugbetaalt.
Punt. Of had jij nog wat?