Verbazing over studentenstop techniekopleidingen

  Zes hogescholen, waaronder Avans, gaan de instroom beperken van de opleidingen Chemie en Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek. Dat terwijl de Vereniging Hogescholen verzekert dat er nog steeds een grote behoefte is aan nieuwe techniekstudenten

  De zes hogescholen zagen de toestroom bij deze opleidingen in enkele jaren verdubbelen, meldde het Financieele Dagblad maandag. De ‘tsunami van nieuwe studenten’ levert onoverkomelijke capaciteitsproblemen op, zegt techniekdirecteur Van der Willik van de Hogeschool Leiden tegen de krant. Ook de arbeidsmarkt zou overvoerd dreigen te raken.

  Capaciteitsprobleem 
  Het Platform Bèta Techniek vindt het ‘opvallend’, omdat er nog altijd een tekort zou zijn aan goed opgeleide technici. Het rekent erop dat de fixus een tijdelijke maatregel is en dat de hogescholen weer snel voor voldoende capaciteit zorgen. De Vereniging van Hogescholen laat weten dat er in overleg met de brancheorganisaties wordt bekeken hoe het capaciteitsprobleem van beide opleidingen kan worden opgelost.

  Zes hogescholen
  Behalve Leiden kondigen ook de Hogeschool Utrecht, de Hogeschool Rotterdam, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Inholland (Amsterdam) en Avans voor 2015 een numerus fixus aan voor beide studies. Vorig jaar telde het hbo al vier technische opleidingen met een numerus fixus: drie opleidingen Comunication & Multimedia Design en de Bredase opleiding Game Architecture & Design.

  Voor het nieuwe studiejaar 2015 gaat de Hogeschool Rotterdam ook de instroom van de opleiding industrieel product ontwerpen beperken.

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties.